Zahraniční stáže v době koronaviru? S klidem! Stačí se přizpůsobit, zní z Plasů

Ještě vloni na podzim to vypadalo, že s praxemi Erasmus+ v zahraničí bude pro žáky Gymnázia s Střední odborné školy Plasy na dlouhou dobu konec. Naštěstí se situace s koronavirem na jaře začala měnit k lepšímu. Od května tak zase jezdí skupinky veterinářů a nově i budoucích agronomů na praxe do Portugalska. Od podzimu se navíc chystají novinky.

Cílená propagace v Plzni

Vloni na podzim byla situace nejistá, ve své podstatě existovala příležitost bezpečně někoho vyslat za hranice jen vzáří. Jenže tento měsíc je každoročně velmi hektický – lidé se vracejí po dovolené do práce, začíná škola. Navíc nebylo vté době kdispozici očkování a ani ze strany žáků a rodičů nebyl přílišný zájem jet za hranice.„Měli jsme jednoduše obavy a nechtěli jsme riskovat. Zvolili jsme jiný postup: pořádně se připravit na letošní jaro, abychom mohli ve stážích Erasmus pokračovat,“říká Markéta Lorenzová, ředitelkaGymnázia a Střední odborné školy Plasy. Po zimních peripetiích skoronavirem se na jaře začala situace lepšit vČesku i vPortugalsku, kam žáci a absolventi zPlasů jezdí.„Pak už to šlo ráz na ráz. Zájemců zřad žáků bylo najednou dost. Asi proto, že nikdo téměř rok nikam nejel. Spartnery vPortugalsku jsme si domluvili program mobilit na jednotlivých veterinárních klinikách, doladili jsme ubytování, pak jsme žáky otestovali a nakoupili letenky. Všechno jsme museli připravit za poklusu. Ale jak se říká: kdo se nepřizpůsobí, ten prohraje. Prohry však nejsou naším cílem,“směje se Lorenzová. Vkvětnu a červnu tak odjelo do Portugalska na praxi 16 žáků veterinářství a 10 žáků oboru agropodnikání. Jak taková dvoutýdenní stáž skutečně probíhá?„Žáci pracují ve všední dny jako asistenti. Například při operacích zvířat, jejich fixaci nebo při injekční aplikaci léčiv. Stážisté běžně pomáhají také při preventivních vyšetřeních, očkování zvířat nebo při mytí psů speciálními šampóny. Asistují také při kastracích a dalších zákrocích na veterinárních klinikách. Činností je celá řada a je skvělé, že mohou poznat veterinární praxi i jinde než jen u nás na Plzeňsku. Zkušenosti ze zahraničí se jim budou hodit vzaměstnání,“dodává Lucie Bulínová, která coby doprovod odjela vkvětnu do Portugalska s8 žáky veterinářstí.

Letošní novinkou byly stáže určené žákům, kteří se vbudoucnu mají věnovat rostlinné nebo živočišné výrobě.„Považujeme za podstatné, aby i tito žáci viděli, jak se hospodaří vzahraničí. A aby si to hlavně mohli sami vyzkoušet. VPortugalsku se navíc setkají i sodlišnými plodinami. Je možné, že díky klimatické změně budou jednoho dne naši absolventi podnikat vpodobných podmínkách, jako dnešní portugalští zemědělci,“upřesňuje smysl stáží Markéta Lorenzová. Pro následující roky proto škola vPlasích počítá stím, že do zahraničí bude vysílat oba obory – jak veterináře, tak žáky zagropodnikání. Tím ale plány nekončí.„Od letošního podzimu chceme zapojit do zahraničních stáží ve větší míře také učitele. Poznají svůj obor zjiné perspektivy, mohou se inspirovat a tím obohatit výuku vnaší škole. Chceme držet krok sdobou. Všechny tyto možnosti nám dává program Erasmus. Troufám si říct, že pro moderní střední školy je vdnešní době mezinárodní spolupráce prakticky nutností. My se snažíme využít všechny přínosné možnosti a doufám, že budeme inspirací pro ostatní,“upřesňuje Lorenzová. Škola vPlasích tak od podzimu nabídne zahraniční mobility žákům, učitelům i absolventům.„Do jednoho roku od ukončení studia mohou naši absolventi odjet na tříměsíční praxe do zahraničí. Aktuálně máme vPortugalsku 4 absolventy. Vdalších letech se chceme na tyto mobility zaměřit,“uzavírá Lorenzová.

O programu Erasmus+

Program Erasmus+ umožňuje zapojit se do několika typů mezinárodních projektů. V programu jsou zastoupeny dvě klíčové akce: Mobilita jednotlivců a Partnerství pro spolupráci, dále pak několik centralizovaných aktivit. Řadu možností program nabízí právě pro střední odborné školy, a to jak pro žáky oborů svýučním listem či maturitních oborů, tak i pro učitele nebo absolventy těchto škol. Více informací o program na webu www.dzs.cz.

Stáž žáků oboru agropodnikání

Péče o psího pacienta

Pozákroková péče


Fotogalerie
Autor: Jan Pavlů Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka