Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje má nové sanitky za více než 60 miliónů

21 nových sanitních vozů Mercedes Sprinter 4 x 4 ve speciální úpravě renomované finské karosárny Profile Vehicles OY získala Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje.

Jarní servisní akce AUTO CB

Plzeňané obdivovali nové sanitky pro záchranáře za více než 60 miliónů

21 nových sanitních vozů Mercedes Sprinter 4 x 4 ve speciální úpravě renomované finské karosárny Profile Vehicles OY představili dnes dopoledne zdravotničtí záchranáři široké veřejnosti přímo na náměstí Republiky v Plzni.

Flotila ambulancí vyšla na více než 61 000 000 korun vč. DPH a zabrala téměř polovinu náměstí, čímž poutala zaslouženou pozornost Plzeňanů. Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje historicky poprvé obměnila najednou polovinu vozového parku svých sanitek, jež jsou nasazeny přímo v ostrém provozu. To se povedlo díky podstatnému příspěvku z evropských fondů (85 % z celkové částky), zbytek uhradil zřizovatel ZZSPk, kterým je Plzeňský kraj. Zmíněné sanitní vozy jsou součástí projektu s názvem IOP 23, z něhož byla zakoupena i další potřebná technika pro záchranáře, tedy např. defibrilátory, kamery či výpočetní technika, která ulehčí a zrychlí tok informací mezi zdravotnickým operačním střediskem, výjezdovými skupinami a jednotlivými nemocnicemi. Celkově tak zdravotničtí záchranáři získali vybavení za 78. 478. 382 Kč (85% evropské fondy, 15 % Plzeňský kraj).

Nové ambulance jsou vybaveny nejmodernější technikou a budou rozmístěny podle potřeby záchranářů na různé výjezdové základny po celém kraji. Do provozu je krajští záchranáři zařadí po dovybavení zdravotnickým materiálem a léky v nejbližších dnech. Významným hostům i široké plzeňské veřejnosti je představil ředitel krajských zdravotnických záchranářů Pavel Hrdlička, hejtman Plzeňského kraje Václav Šlajs a radní Plzeňského kraje pro zdravotnictví Milena Stárková. Sváteční atmosféru podpořily zpěvem koled děti z 57. MŠ v Plzni, nad náměstí se vznášel i vrtulník Letecké záchranné služby AČR.

„Nové sanitní vozy jsou v porovnání s těmi, které dosud používáme prostornější a vynikají také větší světlou výškou,“ říká ředitel ZZSPk Pavel Hrdlička, jenž zároveň slouží na záchrance jako výjezdový lékař. „Naši záchranáři tedy budou mít kolem pacienta více prostoru a pracovního komfortu. Samozřejmostí je nejmodernější transportní technika i přístrojové vybavení, tedy nosítka, schodolezy, monitory vitálních funkcí, ventilátory pro umělou plicní ventilaci, odsávačky, defibrilátory a další potřebné pomůcky. Moderní polepy vozidel jsou v souladu s vyhláškou č. 296/2012 Sb a doporučením EU, novinkou jsou pak majáky integrované přímo do karosérie,“ dodává ředitel ZZSPk.

Foto: Vítězslav Sladký a Petra Vyhnalová (z nebe)

Zdroj: http://www.zzspk.cz/

Autor: Jan Vavřička Článek může obsahovat komerční sdělení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
st 09.12.2015 11:59




3 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka