Zušlechťování tiskovin v tiskárně TYPOS

Lakování, laminace nebo výseky – to všechno jsou možnosti, jak dosáhnout větší exkluzivity tiskovin. Vybavení tiskárny TYPOS umožňuje klientům tyto zušlechťovací techniky využít a zvýšit tak přitažlivost jejich tiskových materiálů.

Cílená propagace v Plzni

Mezi nejefektivnější způsoby zušlechťování tiskovin patří bezesporu laminace. Tiskárna TYPOS za tímto účelem pořídila termolaminovací stroj Foliant, který laminuje archy ve formátech B4, B3 a B2 (max. 70 x 50 cm; min. 35 x 25 cm). Pro termolaminaci se využívají dva základní druhy fólií. Rozhodujícím parametrem je to, zda byl produkt vytištěn technologií ofsetového nebo digitálního tisku.

V plzeňském TYPOSu se standardně využívají fólie o tloušťce 24 mikronů (lesklá varianta), resp. 27 mikronů (matná varianta). Není však problémem využít slabší nebo naopak silnější fólii. Výsledkem laminace je lesklý nebo matný povrch tiskovin, který slouží především jako ochranná funkce pro tištěné produkty, u kterých se předpokládá vyšší mechanická zátěž. Laminací se totiž zvyšuje jejich mechanická a chemická odolnost, některé takto ošetřené tiskoviny jsou i omyvatelné a prodlouží se tak jejich životnost.

V praxi se s laminací setkáme například u jídelních či vinných lístků nebo u obálek časopisů, katalogů a brožur. Alternativní možností povrchového zušlechtění je použití disperzního laku, avšak výsledný efekt není tak výrazný jako u laminace.







Fotogalerie
Autor: Typos, tiskařské závody, s.r.o. Článek může obsahovat komerční sdělení.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka