Breze a.s. je rodinná firma zaměřená na chov plemene Aberdeen Angus a v současnosti provozujeme již dvě ekofarmy – v Soběticích u města Výsluní a v Prunéřově u Kadaně. Na začátku byl sen dělat věci trochu jinak a také prosté nadšení pro myšlenku ekologického zemědělství a citlivého chovu hovězího dobytka.
A protože sny se mají hlavně žít, rozhodli jsme si ten svůj splnit. A tak od roku 2014 kráčíme cestou ekofarmaření a ohleduplného chovatelství skotu Aberdeen Angus – tedy s maximální úctou a respektem ke zvířatům i k přírodě.
Svým zvířatům se snažíme dávat opravdu jen to nejlepší. Skot tráví většinu roku volně na pastvě, v zimě pak v moderním zimovišti s dostatkem sena a senáže z našich pastvin. Teleta jsou ponechána u matky delší dobu.
Zvířatům nepodáváme žádné růstové hormony, stimulanty ani antibiotika a i reprodukce v rámci stáda probíhá naprosto přirozenou cestou připuštěním licencovaných plemenných býků Aberdeen Angus. Z nových telat se těšíme vždy na začátku nového roku, konkrétně v intervalu od února do května, kdy stádo pobývá ještě v bezpečí a pohodlí našich stájí.
Odměnou a také důkazem, že jdeme správnou a šetrnou cestou, je nám nejen rozrůstající se zdravé stádo, ale i dosažené úspěchy v chovatelství. Momentálně máme již několik býků, kteří dosáhli vysokého plemenného ohodnocení a jsou naší velkou pýchou.
Plemeno Aberdeen Angus bylo vyšlechtěno na severovýchodě Skotska a první plemenná kniha spatřila světlo světa už ve 40. letech 19. století. Z Anglie našla tato krásná zvířata cestu do Kanady a později také do Spojených států, kde došlo k dalšímu šlechtění. V současnosti je skot Aberdeen Angus zastoupen na celém světě a lze jej zařadit mezi nejoblíbenější plemena vůbec.
Chcete poznat, jak chutná hovězí maso z rodinné ekofarmy BREZE – maso v bio kvalitě skotu chovaného a krmeného volně v jeho zcela přirozených podmínkách? Zastavte se u nás v naší podnikové prodejně v Losiné u Plzně a vyberte si kousek prémiového hovězího masa na guláš, na omáčku, luxusní steaky, polévku a jiné skvělé pochoutky.
Máte zájem o konkrétní druh masa, případně o určité množství? Díky vlastní bourárně vám můžeme maso připravit přesně podle vašich požadavků.
Hovězí maso je delikatesa, která sice možná vyžaduje trochu toho kulinářského umu, nebo minimálně obratnosti v kuchyni, nicméně hlavním klíčem k úspěchu je orientace mezi jednotlivými druhy masa a vhodného způsobu jejich přípravy. Rádi Vám poradíme, z jakého masa budou ty nejšťavnatější steaky, která část je vhodná na sváteční pečeni, z čeho bude vývar silný jako “bejk” a ze kterého kousku uvaříte ten nejlepší guláš? Věříme, že díky nám budete mít jasno!