Orchideje české přírodyDomov, dům, zahrada

pá 26.03.2021 - 11.07.2021 Muzeum Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech, malý výstavní sál


Podobně jako motýli mezi hmyzem, těší se orchideje u krytosemenných rostlin odjakživa pozornosti vědců i laických milovníků přírody, z nichž někteří se oboru svého zájmu věnují s vědeckou důkladností. Jedním z těch, kteří kouzlu orchidejí propadli, je i Jan Friede, který svými fotografiemi jednotlivých druhů i detailů květů přiblíží návštěvníkům nejen jejich nádheru, ale i důmyslnou stavbu. Výstava chce přispět k poznání a zachování našich orchidejí jako nezbytné součásti naší květeny, která


Počet druhů orchidejí (vstavačovitých) na světě se odhaduje na 20 000. Jedná se tedy o jednu z největších a také vývojově nejpokročilejších čeledí rostlinné říše. Proto jsou orchideje zajímavé také botanicky.

Hlavním vývojovým centrem orchidejí jsou tropy, zejména dešťové pralesy. Evropa se svými 215 druhy je pro orchideje tak říkajíc okrajovou oblastí. I na území České republiky se nachází celá řada zástupců této rostlinné čeledi.

Všechny plané druhy orchidejí jsou u nás chráněny zákonem o ochraně přírody. Setkáváme se s nimi na nejrůznějších biotopech – lesích, loukách, křovinách.

kurátor výstavy
Miroslava Šandová

Výstava otevřena

        út-ne: 8 - 12/ 12.30 - 16 hod.

Vstupné

        https://www.zcm.cz/images/Rokycany/cenik_rokycany.pdf


Komentujte...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
  • nám. J. Urbana 141, Rokycany