34. Skupova Plzeň rozdala ceny

Ó loutky, jaká vášeň - revue Divadla Spejbla a Hurvínka věnovaná Josefu Skupovi a Jiřímu Trnkovi uvedla slavnostní zakončení letošního 34. ročníku Skupovy Plzně.

Jarní servisní akce AUTO CB

Festival je především bilanční přehlídkou českých a slovenských profesionálních loutkářů. Odborná porota zhlédla 19 soutěžních inscenací a udělila devět Cen Skupovy Plzně, celkem čtyři z nich získala inscenace Bratři naděje pražského Divadla Minor. Porota rozdala i dvě čestná uznání a dvě Ceny Antonína Šimely. Mimo soutěž se odehrála řada inspirativních zahraničních představení, především unikátní japonský program. Součástí 34. ročníku bylo zasedání exekutivy Světové unie loutkového divadla UNIMA, uskutečnily se workshopy, koncerty, konference a výstavy. Festival i s letošním open air programem, prologem Loutkové Slovany a Slow marketem, navštívilo celkově na 7000 diváků.

„Letošní Skupova Plzeň se opět zařadila mezi mezinárodně nejvýznamnější přehlídky loutkového divadla na evropské půdě. Potvrdily to nejen reakce umělců a odborníků, kteří dorazili do Plzně ze 4 kontinentů, ale také hodnocení exekutivy Mezinárodní loutkářské unie UNIMA, která v Plzni zasedala. Domácí i zahraniční hosté ocenili vysokou úroveň programu, a to jak soutěžního českého, tak toho zahraničního. Zde získal velké uznání zcela výjimečný japonský program, který v tomto rozsahu není v Evropě běžně k vidění, nebo unikátní představení Xaviera Bobese ze Španělska. Diváci a hosté hodnotili také vysokou úroveň organizace, velmi nás potěšilo, že zahraniční hosté označili celkové provedení festivalu za jedno z nejlepších v Evropě,“ uvedl Jakub Hora, ředitel Skupovy Plzně a také pořádajícího Divadla Alfa.

Odborná porota, ve které usedli: významný polský režisér a teoretik Marek Waszkiel,
režisérka, scénáristka, dramaturgyně a producentka Anna Vášová, výtvarnice a scénografka z oblasti loutkového divadla Bára Hubená, scénárista, dramaturg a performer Karel Kratochvíl a divadelní teoretik a dramaturg Zdeněk Aleš Tichý udělila následující ceny:

Ceny festivalu Skupova Plzeň 2022:
    • Václavu Jelínkovi, Bořku Jourovi, Gustavu Haškovi a Pavolu Smolárikovi za herecký výkon v rolích bratří Kopeckých (a stvoření kolektivní postavy) v inscenaci Bratři naděje Divadla Minor, Praha
    • Janu Jirků za scénář a režii inscenace Bratři naděje Divadla Minor, Praha
    • Jakubu Vašíčkovi a Tomáši Jarkovskému za koncept, text a režii inscenace Pravdu má každý svou (?) Divadla ALFA, Plzeň
    • Jakubu Kopeckému za scénografii inscenace Bratři naděje Divadla minor, Praha
    • Karlu Czechovi za scénografii inscenace putování Dobrého Hanse Böhma Evropou Divadla ALFA, Plzeň
    • Heleně a Pavlu Štouračovým za režii a výtvarný koncept inscenace Hic sunt dracones Divadla Continuo, Malovice
    • Márii Danadové za pohybový koncept inscenace Mauglí Bratislavského bábkového divadla
    • Petře Kosové a Tomsovi Legierskému za autorsko-režijní koncept inscenace Putování dobrého Hanse Böhma Evropou Divadla ALFA, Plzeň
    • Jiřímu Hradilovi za hudbu inscenace Bratři naděje Divadla Minor, Praha
Čestné uznání Skupovy Plzně 2022:
    • Souboru KHWOSHCH za loutkářsko-paleontologicko-operní debut Dinopera
    • Olze Ziębińske za scénografii inscenace Stín kapradiny Divadla Lampion, Kladno
Ceny Antonína Šimely
    • Andrea Ballayová, Josef Jelínek a Petr Vydarený za senzační zahájení festivalu a festivalovou znělku (Divadlo ALFA)
    • Vítek Peřina za brilantní konferenciérský výkon u Jukeboxu (Naivní divadlo Liberec)


Z mimosoutěžní nabídky zaujala návštěvníky festivalu především představení japonských loutkářů. Díky ucelenému programu japonského loutkového divadla měli jedinečnou příležitost obdivovat čtyři různé žánry v podání špičkových japonských loutkářů, součástí programu byly také workshopy japonských loutkářských technik. Pořádajícímu Divadlu ALFA se podařilo program realizovat díky svým úzkým kontaktům na Japonsko, kde je často zvaným a oblíbeným hostem. S kolegy z Japonska se Divadlo ALFA neloučí na dlouho. Již v červenci vyráží na dvouměsíční turné po všech japonských ostrovech s představením „Pozor Zorro!“.

Festival měl tu čest poprvé ve své historii hostit mezinárodní setkání exekutivy Světové unie loutkového divadla UNIMA. Výkonný výbor v Plzni připravil plán a strategii činnosti UNIMA pro rok 2023.

I po končení festivalu zůstávají v Plzni k vidění dvě výstavy. Do konce června potrvá pod otevřeným nebem ve Smetanových sadech výstava Plzeň loutkářská, kterou k letošním loutkářským výročím připravil Odbor kultury Magistrátu města Plzně. V Muzeu loutek jsou vystaveny originální samohybné loutkové objekty uruguayského loutkáře a výtvarníka Pabla Parése pod názvem MOBILES – Loutky v pohybu.

Mezinárodní festival Skupova Plzeň je bienále, následující 35. ročník proto organizátoři plánují na červen 2024.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 12.06.2022 18:50



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka