35. Finále Plzeň začíná: přes 100 projekcí, 9 premiér, 40 soutěžních filmů

Aktuální 35. ročník největší přehlídky tuzemské audiovizuální tvorby Finále Plzeň začne už 23. září a potrvá do 28. září.

Cílená propagace v Plzni

Během šesti dnů nabídne přes 100 projekcí toho nejzajímavějšího, co se (nejen) v České republice za poslední rok natočilo v hrané, animované, dokumentární, televizní, internetové, celovečerní, krátkometrážní i seriálové tvorbě, včetně devíti premiér či předpremiér. Mezi hvězdnými hosty Finále Plzeň budou například Lenka Krobotová, Štěpán Kozub, Petra Špalková, Jana Plodková, Michael Kocáb, Helena Třeštíková, Veronika Žilková, David Ondříček, Olga Sommerová, Jan Hřebejk, Adam Mišík, Judit Bardos, Matouš Ruml, Marek Adamczyk a další známé osobnosti.

Letošní festival slavnostně zahájí česká premiéra historického velkofilmu Il Boemo o Josefu Myslivečkovi s Vojtěchem Dykem v hlavní roli, který měl světovou premiéru v hlavní soutěži na festivalu v San Sebastianu. Obě jeho projekce na Finále jsou nyní již vyprodané. Rovněž všechny vstupenky na sobotní projekce filmů Hranice lásky a PSH Nekonečný příběh už jsou rezervovány či zakoupeny, každý z těchto titulů ale bude do konce festivalu uveden ještě jednou. 

Další novinky, které se v kinech ještě ani příliš neohřály, najdou návštěvníci v sekci První úlovek. Například druhý hraný celovečerní film Světlonoc režisérky Terezy Nvotové, oceněný Zlatým leopardem z MFF v Locarnu, na který ještě pár volných míst zbývá, dále pak koprodukční počin (ČR/ Rakousko) Zločin na hranicích režiséra Nikolause Leytnera, dokument Olgy Sommerové Michael Kocáb – rocker versus politik, film Šimona Holého s názvem A pak přišla láska… nebo drama Spolu režisérů Davida Laňky a Martina Müllera se Štěpánem Kozubem v hlavní roli autistického chlapce.

Pětadvacet nejzajímavějších filmů uplynulého roku se představí v sekci nazvané V síti. Nechybí v ní osm let připravovaný velkofilm Jan Žižka režiséra a scenáristy Petra Jákla, který se ve Velkém sále Měšťanské besedy představí 24. září od 21 hodin. Vstupenky na projekci rychle mizí, proto se nevyplatí s rezervací a nákupem lístků otálet. Dalšími tituly této sekce jsou životopisný film a zároveň celovečerní režijní debut scenáristy Vojtěcha Maška Arvéd, nová komedie Miroslava Krobota Velká premiéra, divácký hit Vyšehrad: Fylm Jakuba Štáfka, Tři tygři ve filmu: JACKPOT oblíbené ostravské komediální skupiny v čele se Štěpánem Kozubem, pohádky Tajemství staré bambitky 2 a Zakletá jeskyně nebo Planeta Praha o nečekaných zvířatech ve městech. Vedle výběru z domácí tvorby festival představí také zajímavé projekty z Německa a Maďarska.

O Zlatého ledňáčka se letos v pěti soutěžních sekcích (Nejlepší celovečerní hraný a animovaný film, Nejlepší dokumentární film, Nejlepší televizní a internetový projekt v kategorii “seriálová tvorba”, Nejlepší televizní a internetový projekt v kategorii “film a minisérie” a Nejlepší krátký studentský film) uchází čtyřicet adeptů. O vítězích rozhodnou mezinárodní poroty složené ze zahraničních filmových profesionálů a studentské poroty ze Západočeské univerzity v Plzni. Jejich jména se diváci dozvědí 28. září během závěrečného ceremoniálu, kterým provedou Petr Vančura s Ester Geislerovou, hlavní moderátorská dvojice 35. Finále Plzeň.

Všechny filmy na Finále mohou návštěvníci vidět za téměř symbolické vstupné 100 Kč za projekci.       A při pořízení výhodné akreditace pak vyjde lístek na 40 Kč. Spoustu výhod přináší také nová festivalová aplikace. Kompletní informace a vše o vstupenkách najdete na www.festivalfinale.cz. Vstupenky zakoupíte rovněž přes goout.cz.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka