A nebuďte smutnej, Vaňku! Plzeň si připomene desáté výročí úmrtí Václava Havla

V sobotu 18. prosince 2021 uplyne deset let od úmrtí prvního prezidenta České republiky Václava Havla. Letos v říjnu by také oslavil 85. narozeniny. Město Plzeň společně s Moving Station připravují vzpomínkové odpoledne.

Cílená propagace v Plzni

A nebuďte smutnej, Vaňku! aneb 85 setkání s Václavem Havlem. Mezi 16. a 21. hodinou zazní v hale Moving Station v podání 85 dobrovolných čtenářů texty z proslovů prvního českého prezidenta – osobnosti, kterou přijal celý svět. Zájemci se již mohou hlásit k dobrovolnému čtení úryvků Havlových textů, které jim budou pořadateli předem připraveny. Celé čtení a doprovodný kulturní program budou online přenášet facebookové profily pořadatelů. Od 1. prosince také vyjely do ulic Plzně vozy městské hromadné dopravy polepené citáty Václava Havla.

„Václav Havel prožil mnohé a jeho život byl naplněn neustálými až neuvěřitelnými zvraty. Byl jedním z tvůrců Charty 77, několikrát na dlouhou dobu vězněný disident, zásadní osobností sametové revoluce v roce 1989 a nakonec i prvním prezidentem České republiky. Přesto i v těchto zvratech lze vypozorovat kontinuitu jeho myšlení a postojů. Sám o tom řekl se svou obvyklou sebeironií, že dějiny tomu tak chtěly. Že nikdy nechtěl být dobrodruh, a přesto prožil tak dobrodružný život. Je, a ještě bude napsáno o něm mnohé. Jeho život, dílo, odkaz a myšlenky jsou a budou zkoumány, ohledávány, citovány,“ uvedl k Václavu Havlovi primátor města Plzně Martin Baxa, který bude jedním z čtenářů jeho proslovu.

Kulturní program k výročí Václava Havla potrvá pět hodin. „Mezi jednotlivými projevy vystoupí v hudebních blocích například písničkáři Jan Burian, Jana Kozůbková a BioMasha, šansoniérka Olga Pašková a se svými slamerskými texty Anatol Svahilec a Tukan. Program také připomene místa spjatá s Václavem Havlem v Plzni. Celým odpolednem provedou Jan Anderle, Kristýna Franková, BioMasha a Jana Kozůbková. V předvánočním čase tímto programem nabízíme možnost setkání, společného uctění památky, ztišení a zamyšlení. Nebude chybět ani svařené víno a polévka uvařená podle receptu z kuchařky Václava Havla,“ pozval na program Roman Černík, ředitel Moving Station, kulturního stánku, který již tradičně připomíná osobnosti, jež svým životem potvrzovaly základní hodnoty otevřené společnosti, svobody a demokracie. Vstup pro veřejnost bude do Moving Station možný za splnění aktuálně platných vládních nařízení v den konání akce.

Přihlášky k četbě proslovů Václava Havla
Moving Station vyzývá zájemce, aby se přihlásili mezi 85 čtenářů, kteří společně vystoupí v rámci performance čtení a přečtou z předem vybraných a dodnes inspirujících prezidentských proslovů Václava Havla. Čtení jednoho úryvku potrvá dvě až tři minuty. „Osmdesáti pěti hlasy chceme symbolicky vzpomenout na Havlovy názory a pohled na svět, který jako politik a dramatik zastával, a to přesně deset let od jeho úmrtí,“ doplnil Roman Černík. Přihlášky jsou možné přes registrační formulář dostupný online. Zájemci budou pořadateli následně kontaktováni za účelem předání konkrétních instrukcí. Informace k události budou průběžně aktualizovány na webových stránkách johancentrum.cz a na Facebooku Moving Station.

Citáty Václava Havla na vozech městské hromadné dopravy
Ve středu 1. prosince vyjely poprvé do plzeňských ulic také vozy městské hromadné dopravy s polepy, které připomínají Václava Havla prostřednictvím jeho citátů. „Na deseti tramvajích a deseti trolejbusech od začátku prosince připomínáme prvního českého prezidenta prostřednictvím jeho nejznámějších citátů. Jeho myšlenky se tak prolnou veřejným prostorem našeho města a mohou tak oslovit širokou veřejnost,“ vysvětlila Jana Komišová, vedoucí Odboru prezentace a marketingu Magistrátu města Plzně.

Online přenos na Facebook Moving Station, Plzeň 2015, Plzeň.eu
Čtení proslovů i doprovodný program lze online sledovat na Facebooku Moving Station a Plzeň 2015, kde bude ke zhlédnutí celý program od 16 do 21 hodin. Na Facebooku města Plzeň.eu bude k vidění část programu v čase od 17 do 18 hodin.

Václav Havel je čestným občanem města Plzně a nositelem plzeňské Ceny 1. června.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 05.12.2021 10:53



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka