Alej mládí v Chudenicích je krajskou Alejí roku

První místo jubilejního ročníku ankety v Plzeňském kraji vybojovala Alej mládí u Chudenic s 265 hlasy. Celonárodní vítězkou se stala Svárovská alej v Jihomoravském kraji, pro kterou hlasovalo 585 lidí.

Jarní servisní akce AUTO CB

"V počtu nominací padl další rekord. O desátý titul soutěžilo neuvěřitelných 132 alejí a stromořadí ze všech krajů České republiky, pro které hlasovalo bezmála 7 tisíc lidí. Pro nás to je důkaz, že si lidé nádherných alejí váží a jsou na ně patřičně hrdí. Celonárodní i regionálním vítězkám gratulujeme a přejeme stovky let zdravého růstu,” říká Karolina Kostićová z Arniky.

Sakurová alej na okraji Chudenic vznikla v roce 1987, kdy nahradila odumírající třešňovou alej. Rodiče v daném roce narozených dětí vysadili po dvou sakurách. Během dvou let šlo o 60 nových stromků a každý z nich má své jméno. Vítěznou nominaci zaslal Marcel Bezděk.

Sakurová alej na okraji Chudenic každoročně v době květu láká stovky lidí, kteří se tam fotografují a obdivují krásné sakury. Koruny těchto stromů se totiž proměňují v druhé polovině dubna v obrovské růžové pugéty. Jen málokdo z nich ale ví, že tato alej má své jméno. Říká se jí tu "Alej mládí" a vznikla před 33 lety, v roce 1987. Tehdy se rozhodla Základní organizace Českého svazu ochránců přírody spolu se Sborem pro občanské záležitosti v Chudenicích, že vykácí odumírající třešňovou alej a nahradí ji novou výsadbou. (Mezi pamětníky se hovoří také o tom, že některé jabloně prý byly přeroubovány sakurami). Nejprve se podle obecní kroniky museli vykácet staré třešně a vyhloubit jámy v kamenitém podloží, což prý byla velmi úmorná a lopotivá práce. Po návozu zeminy pak vysadili rodiče, v tom roce narozených dětí, po dvou sakurách. V roce 1987 tak bylo vysazeno 20 stromků a v roce 1988 pak 40 sakur. Alej mládí tak měla v roce 1988 celkem 60 nových stromků, z nichž každý má své jméno.

Podle některých zmínek je sakura rostlinou s nejdelším šlechtitelským rodokmenem. Odhaduje se, že v Japonsku se sakura pěstovala a šlechtila ještě před obdobím Heian (794–1185 př.n.l.). Do Evropy se však paradoxně dostala z Číny, kam se ze Země vycházejícího slunce rozšířila. Sakura u nás v poslední době nabírá na své oblíbenosti. Jedná se totiž o nižší strom, který má tvar koruny do písmena V. Patří mezi vynikající kvetoucí stromy, květy se objevují od dubna do května. Úchvatně působit jako solitér, ale opravdový skvost nastává, pokud je z nich vytvořeno stromořadí či alej přesně jako v Chudenicích.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka