Alfa hraje premiéru hry Spáčka a vřeteno

Název novinky Spáčka a vřeteno napovídá, že půjde o Šípkovou Růženku, Divadlo ALFA ale nabízí známou pohádku z jiného úhlu.

Jarní servisní akce AUTO CB

Inspirovalo se originálním zpracováním britského krále fantazijních magických světů Neila Gaimana. Autorem adaptace jeho knihy Spáčka a vřeteno je hostující režisér Tomsa Legierski. Pohádka je určená dětem od tří let, kromě Spáčky se v ní objeví i další známá princezna a chybět nebudou nádherné loutky trpaslíků.

Druhá princezna, která je hrdinkou příběhu, má dobrodružnou povahu. Těsně před svatbou se musí rozhodnout a vyrazit na nebezpečnou výpravu zachránit své i sousední království. V něm se totiž rozlézají šípkové růže, ale hlavně se od hradu šíří už desítky let podivná spavá nemoc a hrozí, že překročí hranice země… I když jsou pohádky o Šípkové Růžence a o Sněhurce chronicky známé, spisovatel Neil Gaiman je svým příběhem posouvá a přináší překvapivé rozuzlení.

„Pokusili jsme se ztvárnit známou pohádku o Šípkové Růžence netradičně, na motivy ‚Spáčky a vřetena‘ britského spisovatele a scenáristy Neila Gaimana. Na výsledné inscenaci pracoval autorsky celý soubor," říká hostující režisér Tomsa Legierski, který s Divadlem ALFA nespolupracuje poprvé. V loňském roce tu nastudoval úspěšnou inscenaci pro dospívající diváky a pro dospělé „ALFA farma“. S divadlem pro děti má bohaté zkušenosti, řadu svých inscenací uvádí pod hlavičkou pražského studia DAMÚZA.

Neil Gaiman, Tomsa Legierski

Spáčka a vřeteno

„Spí?“ opakovala královna. „Vyjádřete se jasněji. Jak spí?“

režie: Tomsa Legierski j.h.
výprava: Karel Czech j.h., spolupráce na výpravě: Michaela Ruská j.h.
dramaturgie: Petra Kosová
hudba: Jan Čtvrtník j.h.
pohybová spolupráce: Markéta Vacovská j.h.
text písně: Jan Rohan Rohypnol
český překlad knihy Spáčka a vřeteno: Viktor Janiš

hrají: Andrea Ballayová, Martin Sádlo Bartůšek, Petr Borovský, Martina J. Hartmannová, Bob Holý, Josef Jelínek, Tomáš Jereš, Robert Kroupar, Radka Mašková, Marie Mrázková, Blanka Josephová Luňáková, Lenka Válková Lupínková, Vlasta Vorda, Petr Vydarený.

česká premiéra v pondělí 7. října v 9:00 a v 10:30
slavnostní večerní premiéra v pátek 11. října v 18:00
Divadlo ALFA, Rokycanská 7, Plzeň

Sezóna 2019/20
Kromě pohádky Spáčka a vřeteno, která je první premiérou sezóny 2019/20, chystá Divadlo ALFA do června čtyři další premiéry. V prosinci přijdou na řadu dobrodružství Zorra mstitele s živou mexickou kapelou, tzv. mariachi. Na inscenaci s názvem Pozor, Zorro! spojila své síly kmenová dvojice tvůrců Divadla ALFA, režisér Tomáš Dvořák a výtvarník Ivan Nesveda, s libereckým dramatikem Vítem Peřinou. Na březen chystá ALFA pohádku Ťuk, ťuk, ťuk. Tučňák?! pro nejmenší diváky, kterou s herci nastudují tvůrci z Ostravy, režisér a scénograf Tomáš Volkmer a divadelní lektorka a dramaturgyně Hana Volkmerová. Čtvrtou premiérou sezóny bude Jenovéfa, klasická hra lidových loutkářů v úpravě Tomáše Dvořáka. V repertoáru Divadla ALFA rozkošatí – a také uzavře - nabídku u nás i v zahraničí oblíbených her lidových loutkářů pro všechny věkové generace: Dona Šajna a Johanese Doktora Fausta.

Zájezd do Japonska
Právě s inscenací Johanes Doktor Faust odjíždí Divadlo ALFA v říjnu do Japonska. „Byli jsme pozváni na Tokyo University of the Arts, kde se koná mezinárodní sympozium s názvem Postava Fausta v historii umění. Alfa byla vybrána jako představitel evropského loutkového divadla. Kromě našeho představní uvedeme také snímek Emila Radoka Johanes Doktor Faust, kde loutky vodí Jan Švankmajer, a naše produkce doplní odborným textem přední česká teoretička Kateřina Lešková – Dolenská. Kromě University of the Arts Tokio odehrajeme také 4 představení v tokijském Divadle PUK,“ říká ředitel Divadla ALFA Jakub Hora.

Noc divadel a 17. listopad
Pod pokličku loutkářské kuchyně budou moci nahlédnout návštěvníci Noci divadel. V sobotu 16. 11. se nejprve odehraje odpolední představení Cirkus zlodějů, plné loutkářských cirkusových kouzel. Po jeho skončení se v prostorách divadla naplno rozběhne bojová hra na téma Sametová revoluce. Chybět nebudou ani oblíbené tvůrčí dílničky. Výročí Sametové revoluce připomene i večerní představení hry Kde domov můj? v pondělí 18. 11.

Hostující divadla
Divadlo DRAK přiveze 21. a 22. 10. do Plzně pozoruhodnou autorskou inscenaci Mimoň, inspirovanou osudy dětí s Aspergerovým syndromem. Dalším hostujícím divadlem budou 26. 10. pražské Buchty a loutky, které v Alfě uvedou pohádku Kocour v botách.

34. Skupova Plzeň
Závěr sezóny v červnu 2020 bude patřit 34. ročníku mezinárodního festivalu Skupova Plzeň, tentokrát s exotickou japonskou linkou a s intenzivní účastí studentů pražské DAMU. Chybět nebude soutěžní přehlídka toho nejlepšího, co se na českých loutkových a alternativních scénách za uplynulé dva rolky urodilo, i účast špičkových zahraničních souborů.


Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka