Alfa nabídne v sobotu první online premiéru v historii

Diváky Alfa do svého hlediště pozvat nemůže, rozhodlo se proto představit novinku „Putování dobrého Hanse Böhma Evropou“ v přímém přenosu online.

Cílená propagace v Plzni

A to v sobotu 19. prosince od 17 hodin na kanále Alfa zírá https://www.youtube.com/watch?v=Vlvjitzgb2c. Premiéru bude možné sledovat pouze živě v uvedeném čase. Autorská inscenace pod vedením nového uměleckého šéfa Alfy Tomsy Legierskiho je inspirovaná skutečným příběhem německého mladíka z malé sudetské obce Holýšov a jeho putováním válečnou střední Evropou. V titulní roli Hanse Böhma se představí nový člen souboru Dan Horečný.

„Online premiéru bereme pouze jako ochutnávku naší novinky, protože přímý přenos nemůže nahradit skutečný divadelní zážitek. Inscenace je připravená a hned po otevření divadel plánujeme premiéru před diváky. Předpokládáme, že to bude možné v lednu či únoru 2021,“ říká ředitel Divadla Alfa Jakub Hora.

Inscenace Putování dobrého Hanse Böhma Evropou vznikala zhruba rok a půl na základě příběhu, který zmapoval nadšený znalec lokální historie Jan Jeňýk Valeš. Předobraz Hanse Böhma se jmenoval Hubert Ott a pocházel z multikulturního prostředí: jeho matka byla dcerou belgického ředitele holýšovské sklárny a otec německý hajný. Služebnictvo mluvilo česky a ve škole se učila angličtina a latina. Takto jazykově vybaven byl vržen jako mladý voják wehrmachtu do kolotoče druhé světové války.

„Práci Jana Jeňýka Valeše s úctou sleduji už delší čas. Doluje zapomenutou historii regionu, ověřuje, nelituje času. Příběh Huberta Otta mě fascinoval už dlouho a ve chvíli, kdy Alfa vstoupila do evropského projektu Connect Up, který je zaměřen na cílovou skupinu diváků 12+, okamžitě jsem navrhla tuto látku ke zpracování,“ říká dramaturgyně Petra Kosová.

Neuvěřitelný příběh mladého sudetského Němce, kterému zachrání život jeho pohotovost, schopnost rychle se adaptovat a znalost jazyků – především češtiny - zaujal také uměleckého šéfa Tomsu Legierskiho. „Cesta původního hrdiny druhou světovou válkou byla velmi spletitá, v divadelní adaptaci jsme příběh zjednodušili a vyprávíme naši verzi. Proto se také hrdina jmenuje jinak, symbolicky Hans Böhm, protože je böhmisch – tedy český Němec,“ vysvětluje Legierski.

Zkoušení inscenace bylo náročné také kvůli několika jazykům. Herci se museli naučit některé dialogy německy, francouzsky, anglicky a polsky. „Dbáme na to, aby diváci stále rozuměli, a přitom zakusili ten mnohojazyčný svět, který Hanse Böhma provázel od narození do konce války,“ doplňuje Petra Kosová.

Příběh z druhé světové války je aktuální i v současnosti. „V dnešní době opět sledujeme radikalizaci a vyostřenou polarizaci názorů a určité zjednodušování při popisu nejrůznějších fenoménů, dále obviňování celých národnostních skupin. My se obracíme k obyčejnému, nehrdinskému jedinci a k jeho jedinečnému příběhu. Chceme ukázat nebezpečí vlivu ideologie, to je i současný problém. A příběh také ukazuje, jak je důležité vnímat svět v jeho kulturní rozmanitosti, jak je důležité umět jazyky a dorozumět se,“ říká Legierski.  A je to příběh ze západu Čech, dotýká se regionálních dějin. Spousta obyvatel regionu má v příbuzenstvu české Němce – třeba moje babička, ač si ji už nepamatuji, byla böhmisch,“ dodává Petra Kosová.

Tomsa Legierski, Petra Kosová a kol.
Putování dobrého Hanse Böhma Evropou
Režie: Tomsa Legierski
Dramaturgie: Petra Kosová
Výprava: Karel Czech j.h.
Hudba: Daniel Čámský j.h.
Přímý přenos premiéry v sobotu 19. 12. od 17:00 na YouTube kanále Alfa zírá
https://www.youtube.com/watch?v=Vlvjitzgb2c
Přístup na živé vysílání je možný i přes webové stránky www.divadloalfa.cz

Hrají: M. Hartmannová, D. Horečný, J. Jelínek, T. Jereš, R. Kroupar, L. Válková Lupínková, R. Mašková, M. Mrázková

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
18.12.2020 12:10



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka