Alfa uvede česko-polskou inscenaci The Simulator

Divadlo ALFA uvede ve čtvrtek 15. 12. od 19 hodin inscenaci The Simulator, která měla premiéru 29. října v Loutkovém divadle Bělostok (Białystok) v Polsku.

Cílená propagace v Plzni

 Inscenace vznikla na základě rozhovorů režiséra a uměleckého šéfa Alfy Tomsy Legierského a dramaturgyně Petry Kosové se studenty gymnázií v Plzni a v Plasích. Čeští tvůrci nastudovali The Simulator s polskými herci a představení se v Divadle ALFA odehraje v polštině s českými titulky.

The Simulator je program, který nabízí prožitek reálného života ve virtuálním světě. Co takový zážitek může dát a vzít? Co je pouhá hra a zábava a kdy to přestává být legrace?

Autorská inscenace The Simulator vznikala na základě rozhovorů se studenty plzeňského Gymnázia Františka Křižíka a Gymnázia Plasy. Tvůrci z Divadla ALFA mluvili se studenty ve věku od dvanácti do šestnácti let o tom, co prožívají, kdy se cítí zrazeni, co vnímají jako křivdu, co je bolí a jaké vnímají překážky v komunikaci s dospělými. Mluvili také s učiteli, školními psychology a rodiči. A nakonec společně s polskými herci oživili vlastní vzpomínky a zkušenosti a hledali cesty k porozumění dospívajícím – polským i českým.

The Simulator je součástí česko-polské koprodukce SNOWBALL/The Simulator. Inscenaci SNOWBALL nastudoval s herci plzeňského Divadla ALFA polský režisér, scenárista, pedagog a ředitel Loutkového divadla Bělostok Jacek Malinowski a premiéru měla 28. 11. 2022 v Plzni v Divadle ALFA.

Obě inscenace vznikly v rámci projektu Connect Up, realizovaného s podporou EU Culture, kterého se účastní 14 evropských divadel a festivalů. „Všechny inscenace budou uvedeny na festivalech, které jsou součástí projektu. SNOWBALL ve Velké Británii, The Simulator v Itálii,“ uvedl ředitel Divadla ALFA Jakub Hora.

The Simulator se v Polsku těší přízni teenagerů. „Jsme v kontaktu s herci, kteří nám volají a píší, jak inscenace funguje s dospívajícím publikem. Herci jsou nadšení, že se diváci na jednu stranu smějí a dobře baví, když ale přijde vážnější chvíle, je ticho a oni vnímají jejich pozornost,“ těší dramaturgyni Petru Kosovou.

Již dříve Alfa v rámci projektu vytvořila velmi úspěšnou inscenaci Putování dobrého Hanse Böhma Evropou, kterou rovněž režíroval Tomsa Legierski. „Obě inscenace provázely mimořádné okolnosti. Hans Böhm měl premiéru v době covidových opatření bez diváků, pouze streamovanou. The Simulator byl zase náročný po jazykové stránce: měli jsme český scénář, ale potřebovali jsme polský kulturní kontext, proto jsme se k výslednému tvaru dostávali přes improvizace na dané téma,“ řekl režisér Tomsa Legierski a dodal: „Bylo to náročné, ale velmi obohacující. A protože tématem evropského projektu je propojování, dorozumění, dostávali jsme se k němu pokaždé z jiné strany. Hans Böhm díky svému nadání pro jazyky a empatii přežil druhou světovou válku, je o dorozumění mezi národy. The Simulator je o komunikaci dospělých a dospívajících, o porozumění mezi generacemi.“

Autorem výpravy k inscenaci The Simulator je Karel Czech, hudbu složil Daniel Čámský a autorem animací je Martin Máj. Hrají Lucja Grzeszcyk, Agata Stasiulewicz, Krzysztof Bitdorf, Michal Jarmoszuk a Maciej Zalewski. Inscenace je určena divákům od 12 let.


Divadlo ALFA – prosinec

Divadlo zve v sobotu 17. prosince na představení pro rodiny s dětmi Kolíbá se velryba. Na netradiční prohlídku divadla bude možné zamířit ve středu 21. prosince. Výtvarník Ivan Nesveda poodhalí v představení Studio Alfa dole mnohé z tajů loutkářské profese a představí práci uměleckého ateliéru Divadla ALFA, kde již desítky let působí.

Vstupenky do Divadla ALFA je možné zakoupit ve všech prodejních místech systému Plzeňská vstupenka a také přímo v pokladně divadla, otevírací doba:
PO - PÁ 8:00 - 15:30
Pokladna Divadla ALFA je také otevřená vždy 1 hodinu před představením. Vstupenka do Divadla ALFA platí jako jízdenka MHD v Plzni - jednu hodinu před a jednu hodinu po představení!

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 13.12.2022 12:05



0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka