Annínsko si o víkendu při sklářské anenské pouti znovu zvolí královnu

Korunovace sklářské královny bude v sobotu 25.7. odpoledne vrcholem V. sklářské anenské pouti v Anníně na Sušicku.

Cílená propagace v Plzni

Součástí víkendových slavností budou ukázky výroby a broušení skla ve sklárnách v Anníně a sousedním Rajsku, taneční vystoupení souboru Annínské ženy, setkání Aniček nebo koncert Ireny Budweiserové nebo Romana Horkého.

Sklářskou pouť v Anníně založili místní lidé před čtyřmi lety. „Navázali jsme na vesnické poutě, které se v Anníně před lety přestaly držet. A protože má Annín dlouhou sklářskou historii a dodnes se v našem údolí sklo brousí a několik let znovu i  vyrábí, je pouť zasvěcená právě sklářům. Annín navíc slaví jmeniny. Jméno dostala vesnice v 19. století podle Anny, manželky tehdejšího majitele sklárny. Důvodů k oslavě je tedy hned několik,“ vysvětluje zakladatel pouti a annínský rodák Lukáš Milota.

Letošní pouť začne v pátek v 18 hodin koncertem zpěvačky Ireny Budweiserové a kytaristy Jakuba Racka v kostele na Mouřenci. Při něm sklářská královna Ludmila II. vyzvedne korunovační klenoty, které v minulosti vyrobili místní skláři. „Poté půjdeme průvodem do Annína, kde bude program pokračovat od 20 hodin v annínské stodole. A to setkáním se dvěma legendami, šumavským pamětníkem Emilem Kintzlem a hudebníkem Lubošem Pospíšilem. K vidění budou také staré fotky Annínska,“ popsal program Lukáš Milota.

Od sobotního rána můžou zájemci přicházet do sklárny v Anníně, kde budou pozorovat výrobu skla, anebo do manufaktury v Rajsku, kde uvidí broušení skla nebo vinutí perlí. Ve 12:45 h. vyjdou z obou skláren slavnostní průvody a zamíří do centra Annína. V čele průvodu pojede v kočáře taženém koňmi současná sklářská královna Ludmila II., občanským jménem Ludmila Koželuhová, jejíž funkční období právě v sobotu končí. Jestli bude i dál královnou nebo žezlo převezme na dva roky druhá kandidátka Olha Yakushko, se lidé dozvědí po sečtení hlasů z tajné volby po 17. hodině.  Novou královnu čeká korunovace a složí slib a jako dárek dostane vystoupení kapely Jakuba Kořínka a Katky Misíkové.

I letos se účastníci pouti můžou těšit na vystoupení tanečního souboru Annínské ženy. „Pro letošní rok jsme upravily a doplnily svůj vůbec první tanec, kterým jsme se před lety uvedly, a to jsou dechovky. A nejen tanec bude jiný, ale i oblečení se změnilo. Navíc přidáme i nové večerní vystoupení, tentokrát   v rytmu rock´n´rollu. Což je, myslím, pro taneční skupinu s průměrným věkem 59 let slušný výkon,“ láká na obě vystoupení trenérka souboru Lada Wagnerová. Hudebním vrcholem pouti bude v sobotu od půl sedmé večer vystoupení frontmana kapely Kamelot Romana Horkého. Večerní zábavu se skupinou Dobrý ještěr doplní po setmění ohňová a světelná show.

V neděli po 11. hodině projde Annínem procesí, které bude zakončené mší svatou ve sklářské hrobní kapli rodiny Schmid nad annínskou sklárnou. „Mši bude sloužit místní kněz Jenda Kulhánek, který zároveň požehná královně a ostatním lidem na Annínsku. Součástí mše bude i modlitba za zemřelé obyvatele našeho údolí,“ upřesňuje organizátor Lukáš Milota.  V neděli odpoledne bude pokračovat zábava na návsi, kde se od 13:30 představí flašinetářka, znovu zatančí Annínské ženy a zahraje kapela Orchidea. Hudební tečkou za annínskou poutí bude v neděli od 18 hodin koncert kapely Petr Novák Forever, která připomene největší hity ale i méně známé písně Petra Nováka, který by letos slavil 75. narozeniny. Sklářská královna při koncertu uloží opět na rok do kostela korunovační klenoty. V sobotu i v neděli budou v kostele a kostnici na Mouřenci komentované prohlídky. Pro veřejnost bude otevřená i sklářská kaple s hrobkou nad sklárnou a hotelem v Anníně. Pro návštěvníky jsou nachystané pouťové atrakce, stany s občerstvením a prodejní stánky. V rámci doprovodného programu bude přístupná také stodola v Anníně s výstavou starých fotek Annínska. Součástí anenské pouti bude i setkání všech Aniček, které si v sobotu i v neděli pořídí společnou fotku a dostanou malý dárek k svátku. Slavnosti připomenou i autokemp Annín, nejstarší kemp v tehdejším ČSSR, který letos slaví 60 let své existence.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
24.07.2020 17:08



0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka