Annínsko zve na další komentované procházky po stopách sklářů

To nejzajímavější ze sklářské historie šumavské vesnice Annín a jejího okolí představují od loňska komentované procházky.

Jarní servisní akce AUTO CB

Ty další se konají o sobotách 2, 9., 16. a 30. června 2018. Během procházek s průvodcem se zájemci podívají do sklárny, brusírny a navštíví hrobky dvou významných sklářských rodů. Procházky jsou dlouhé necelých 5 km, trvají čtyři hodiny a není třeba se na ně dopředu přihlašovat.

Sraz účastníků je vždy v 8.30 na parkovišti u sklárny v Anníně. Zde se ke skupině připojí průvodce Lukáš Milota. „Společně projdeme vesnici Annín, řekneme si něco o historii celého údolí a dojdeme až do osady Rajsko, kde navštívíme brusírnu a sklářskou galerii s prodejnou. Pro zájemce je připravena ukázka broušení skla. Poutníci si zde mohou vychutnat také ranní kávu,“ láká průvodce.

Z Rajska se výletníci vydají po příkré silnici do románsko-gotického kostela na Mouřenci, jehož součástí je hrobka rodiny Müller, která položila základy annínského sklářství. Při prohlídce Mouřence se lidé podívají i do barokní kostnice a malého muzea.

Procházky pokračují lesem zpět do Annína, kde bude přístupná hrobní kaple sklářské rodiny Schmid. „Toto místo posledního odpočinku významného annínského skláře Josefa Eduarda Schmida a jeho příbuzných a následovníků se otevírá veřejnosti jen výjimečně,“ upozorňuje průvodce Lukáš Milota.

Posledním zastavením komentovaných procházek bude sklárna v Anníně, kde zájemci navštíví sklářské muzeum a prodejnu a uvidí různé techniky zušlechťování skla.

 Cílem těchto procházek je nabídnout ucelený výklad o celém regionu Annínska. „Sklářskou historii můžeme v Anníně a okolí vidět na každém kroku, byť to tak na první pohled třeba ani nevypadá. Chci lidem ukázat souvislosti a odkrýt některá tajemná zákoutí této dosud málo objevené části šumavského podhůří,“ láká na procházky průvodce Lukáš Milota. Základní cena procházky je 50 korun, snížená 30. Další vstupné platí účastníci ve skl&aacu te;rnách a na památkách. V závěru si lidé mohou vyplnit soutěžní test s 15 otázkami. Všechny správné odpovědi zazní během procházek. Na vítěze soutěže čeká odměna a nejúspěšnější soutěžící navíc postoupí do předvánočního slosování o hodnotnou skleněnou cenu. Procházky Po stopách annínských sklářů pro školní nebo turistické skupiny, skupiny zaměstnanců nebo seniorů atd. je možné domluvit i v jiném termínu na telefonním čísle: 607118846 nebo na e-mailu: lukas.milota@centrum.cz.

Jednotlivé cíle je možné navštívit i individuálně. Ovšem bez výhod, které skýtá celá procházka. Sklárna v Anníně je otevřená denně, brusírna v Rajsku od pondělí do soboty. Kostel Mouřenec zve na prohlídky každou sobotu v 11 hodin, v červenci a v srpnu denně. Hrobní kaple v Anníně bývá přístupná jen v předem ohlášených termínech.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
01.06.2018 14:10



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka