Aplikace z dílny Drony SIT oceňují čeští a němečtí hasiči

Letecké práce v terénu, možnosti bezpilotních letounů a především fungování vlastních aplikací, to předvedl tým Drony SIT na instruktáži hasičům v Domažlicích.

Cílená propagace v Plzni

Zúčastnili se jí hasiči i z Bavorska, pro které to bylo první setkání s dronaři ze Správy informačních technologií města Plzně. Ohlasy má městská organizace velice pozitivní, hasiči z obou stran hranice kladně hodnotili nejen hardwarové vybavení, ale hlavně vyvinuté aplikace. Nejvíce je zaujaly IZS Stream a čtečka mračna bodů, také dron Elios 3, který se nejčastěji využívá pro vnitřní inspekce objektů.

„Město Plzeň je díky Správě informačních technologií na velmi vysoké technologické úrovni. Využíváme aplikace, které jsou nejen chytré, ale především praktické a osvědčují se v reálném provozu. Spolupráce dronařů se složkami integrovaného záchranného sboru je toho důkazem. Zájem hasičů z Bavorska mě velmi těší. Rádi našim sousedům poskytneme plnou součinnost,“ uvedl primátor města Plzně Roman Zarzycký.

„Plzeň je jediné město v České republice, které vlastní profesionální drony a využívá je pro pomoc složkám integrovaného záchranného systému. Práce týmu z Drony SIT je už dávno známá za hranicemi Česka, bylo jen otázkou času, kdy se rozvine spolupráce i s našimi nejbližšími sousedy,“ řekl Daniel Kůs, radní města Plzně pro oblast SmartCities a podporu podnikání.

Právě účast na týdenním školení dobrovolných hasičů z Domažlicka byla pro Drony SIT první možností, jak navázat kontakt s Německem. Na odbornou instruktáž plzeňských dronařů se přijelo podívat i krajské vedení profesionálních hasičů. „Jednotky českých a německých hasičů tady vzájemně spolupracují, proto jsme mohli naší prací oslovit i bavorské kolegy. Byli velmi překvapeni tím, co všechno s drony umíme. Důležitý je totiž software, díky kterému můžeme se získanými daty z dronů pracovat. V tom je naše přidaná hodnota, aplikace si v Plzni sami vyvíjíme na základě požadavků od hasičů a policistů, proto jim dokážeme dát přesný nástroj, který jim v terénu pomůže,“ vysvětlil Josef Navrátil, ředitel úseku Drony SIT Správy informačních technologií města Plzně.

Hasiče zaujala především aplikace IZS Stream, která dokáže v reálném čase přenášet obraz z dronu účastníkům zásahu. Také čtečka mračna bodů, jež ve spojení s dronem Elios 3 a technologií Lidar umí vytvořit virtuální 3D obraz nasnímaného objektu. „Využívání těchto aplikací by nám při zásazích velmi pomohlo. Najít ohniska požárů, pátrat po pohřešovaných osobách nebo pomocí dronů prozkoumávat budovy by výrazně ulehčilo naši práci,“ řekl Martin Jurčo, velitel JSDHO Domažlice.

Zatímco hasiči v Plzeňském kraji mají možnost využívat aplikace od Drony SIT zdarma, jen se s nimi musí dostatečně seznámit, spolupráce s kolegy z Bavorska je teprve na začátku. „Bavili jsem se o dalším představení toho, co v Plzni děláme. Hasičům chceme ukázat naše zázemí, další vybavení a aplikace, protože v Domažlicích určitě neviděli všechno,“ uvedl Josef Navrátil.

„Naše Drony SIT dlouhodobě spolupracují s hasiči, policisty, pracujeme také na součinnosti se zdravotnickou záchrannou službou. Stále hledáme možnosti využití dronů v reálném životě a k tomu potřebujeme příslušný software a aplikace. Ty si naštěstí umíme v Plzni sami vymyslet a naprogramovat,“ řekl Luděk Šantora, ředitel Správy informačních technologií města Plzně. 


Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
21.07.2023 17:04



0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka