Arabfest zve od středy do Plzně. V sobotu s festivalem orientálního jídla

Festival arabské kultury navazuje na svých osm úspěšných ročníků a letos, podeváté, s podtitulem MĚSTO zahajuje program 4. dubna v Plzni.

Cílená propagace v Plzni

V západočeské metropoli festival potrvá do 8. dubna, doprovodné akce až do 30. dubna. V Praze se uskuteční dvě festivalové akce 4. a 5. dubna a zcela nově proběhne samostatný program také v Olomouci, a to 5. – 15. dubna. Tématem letošního ročníku je veřejný prostor, územní plánování, architektura a urbanismus na Blízkém východě. Největší letošní novinkou je ORIENTAL STREET FOOD MARKET.

 „Návštěvníci budou mít letos možnost poznat arabské město skutečně zblízka. Dozví se, jak se plánují urbanistické projekty v zemích Zálivu, jaké jsou rozdíly ve vnímání veřejného prostoru u nás a na Blízkém východě nebo v čem se liší evropské a arabské metropole. Program nabídne tradičně přednášky, besedy, filmové projekce, workshopy, oblíbené ochutnávky arabské kuchyně, ale také hned několik novinek. Tou asi největší je ORIENTAL STREET FOOD MARKET, který se uskuteční 7. dubna v DEPO2015,“ říká ředitelka festivalu Tereza Svášková.

Chybět nebudou výstavy, umělecké workshopy nebo mezinárodní online soutěž v poezii. První festivalový den se bude debatovat se slovenskou architektkou Milotou Sidorovou, spoluzakladatelkou projektu WPS Prague a Fair Shared Cities, egyptským architektem Yasserem Mahgoubem, specializujícím se na megalomanské stavby v Zálivu, a plzeňským architektem a historikem architektury Petrem Klímou. Organizátoři zvou také na výstavu Město Jaroslavy Bičovské, která představí velkoformátová díla významné malířky zobrazující uličky českých, arabských, ale i jiných světových měst.

Odbornou veřejnost a studenty pořadatelé lákají na mezinárodní konferenci Žena ve veřejném prostoru o roli ženy v městské společnosti na Blízkém východě i u nás a mnohých dalších otázkách, které zodpoví, mimo jiné, i novinářka Petra Hlaváčková nebo fotografka vystupující pod pseudonymem Nora Noor. Festival neopomene ani aktuální dění v regionu Blízkého východu. O současné situaci v Sýrii tak promluví Afshin Shahi, přednášející Bradfordské univerzity. V rámci ArabFILMfestu čeká návštěvníky projekce strhujícího dokumentárního snímku režiséra Ferase Fayyada Poslední v Aleppu z roku 2017, reflektující každodenní rutinu dobrovolníků z tzv. Bílých přileb v syrské válce. Film je ověnčen nominací na Oscara a vítězstvím z filmového festivalu Sundance.

Programovou novinkou je ORIENTAL STREET FOOD MARKET, který se uskuteční 7. dubna v DEPO2015 v rámci Velkého sobotního programu: Město hrou. Návštěvníci budou moci vybírat z rozmanité nabídky blízkovýchodních pokrmů. V sobotu je čekají také tradiční orientální trhy a na závěr koncert marocké umělkyně Hafsy Rmich a Hafla: DJs, večírek zakončující celý sobotní festivalový den. Sobotní program se koná pod záštitou Velvyslanectví Státu Kuvajt v ČR.

V neděli se návštěvníci mohou těšit na oblíbený oběd, tentokrát si pochutnají na jordánském národním pokrmu zvaném mansaf a v restauraci U Matasů si užijí i kulturní program s nakladatelstvím Dar Ibn Rushd. Milovníky street artu jistě potěší účast kuvajtských umělců Fay Al-Homoud a Mohammeda J Abuhakmeha a jejich tři festivalové akce: workshop Graffiti ve městě nebo město v graffiti, výstava fotografií Emancipace #965 o kuvajtském undergroundu a navazující přednáška Na zdi nebo proti zdi?

Hlavním partnerem ARABFESTU je Západočeská univerzita v Plzni.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 03.04.2018 17:09



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka