Artotéka města Plzně se rozroste o nová díla

Radní města Plzně na svém jednání ve čtvrtek 22. června 2023 schválili nákup osmi uměleckých děl za celkovou sumu 99,5 tisíce korun. Jedinečná umělecká sbírka – Artotéka města Plzně – se rozroste o tisky, olejomalby či akvarely.

Cílená propagace v Plzni

„Historie Artotéky města Plzně sahá do poloviny 90. let minulého století. Projekt vznikl na podporu regionálního výtvarného umění. Sbírka už čítá více než tři stovky děl za téměř pět milionů korun a každý rok se rozrůstá. Díla zastoupená v artotéce může veřejnost vidět ve veřejných prostorách magistrátních budov. Jsou v ní zastoupeni významní umělci plzeňské oblasti, například Jiří Patera, Bronislav Losenický, Jiří Kovařík, Marie Lacigová a další. Letos přibydou díla Jany Vackové, Anny Plešmídové, Anny Čečilové. Petra Kozla, Jaroslava Vančáta, Jana Kocmana, Vladimíra Merty a Petra Strnada,“ uvedla radní města Plzně pro oblast kultury a památkové péče Eliška Bartáková.

O výběru výtvarných děl doporučených Radě města Plzně k nákupu rozhoduje Komise Artotéky města Plzně.

Artotéku města Plzně rozšíří tato díla:

Koláž Tropická krajina s motýlem plzeňské rodačky Jany Vackové. Výtvarnice je členkou Unie výtvarných umělců (UVU) Plzeň, zabývá se volnou grafikou, malbou i ilustrací.

Stéblo je dílo Anny Plešmídové vytvořené kombinací kresby tužkou a pokládáním plátkového zlata. Plzeňská rodačka a členka UVU Plzeň vystudovala na Akademii výtvarných umělců v Praze restaurátorství u profesora Karla Strettiho. Láska k přírodě se odráží v její tvorbě.

Olejomalbu Můj kraj 1 vytvořila Anna Čečilová, rodačka ze Svitav, absolventka plzeňské pedagogické fakulty a členka plzeňské UVU. Věnuje se malbě, kresbě i tvorbě kovových objektů.

Monokultury kombinovanou technikou vytvořil Petr Kozel, rodák ze Stoda, samouk, člen UVU Plzeň a respektovaný umělec své generace. Zabývá se malbou, plastikou či designem veřejných prostor.

Digitální tisk Dialog autora Jaroslava Vančáta, jenž jako kunsthistorik a teoretik umění přednáší na několika vysokých školách včetně Fakulty umění a designu Ladislava Sutnara v Plzni.

Hlubotisk s názvem Plány 2 pochází z dílny Jana Kocmana, absolventa plzeňské pedagogické fakulty a Fakulty umění a designu Ladislava Sutnara, kde v současné době také vyučuje. Věnuje se především grafice.

Malba větrem – akvarel na plátně – vytvořil Vladimír Merta, který od roku 2011 působí v ateliéru Nových médií Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara. Není plzeňským rodákem, ale jeho umělecké působení je spjato s kulturním prostředím západočeské metropole.

Grafická dílna v Malé ulici je litografie, kterou v roce 1989 vytvořil Petr Strnad. Ten působil jako grafik Památníku národního písemnictví, věnoval se ilustrování, dlouhodobě spolupracoval s plzeňským tiskařem Františkem Mračkem.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka