Auto u Chotíkova srazilo čápa, zvířecí záchranáři pomáhali mláďatům

Je sobota dopoledne, když do Záchranné stanice živočichů Plzeň po telefonické dohodě veze pan Kufner dospělého čápa bílého, kterého sebral nedaleko čerpací stanice u Chotíkova na silnici I. třídy směr Karlovy Vary.

Cílená propagace v Plzni

Dospělého samce čápa bílého, pravděpodobně hnízdícího v Chotíkově na 24 m vysokém komíně od bývalé cihelny, srazilo auto při sběru hrabošů a potravy v silničním příkopu.

"Čápa nám z této lokality hlásí řidiči pravidelně už několik týdnů a snadný sběr potravy v blízkosti rušné silnice se mu stal osudným. Zhruba po hodině od předání čáp podlehl zranění a uhynul," říká šéf plzeňských zvířecích záchranářů Karel Makoň.

V ten moment se rozjela akce záchrany mláďat na hnízdě v Chotíkově. "Vše běží jako na drátkách. Karel Rada mladší vyráží do Chotíkova pod hnízdo čápů, aby několik hodin sledoval, zda samici stojícící u týden vylíhlých mláďat vystřídá její partner, nebo zda autem sražený čáp je opravdu z tohoto hnízda. Celkem pět hodin čeká pod hnízdem, a když samici nikdo nevystřídá a ani nepřiletí s krmením, přijíždím na lokalitu s dronem i já, abych prověřil už konkrétní stav. Samice je nervózní, čeká na samce a krmení, neustále se sklání do hnízda k nahlas se ozývajícím a o potravu žadonícím třem zhruba týden starým mláďatům," líčí Makoň.

Je cca 16:30 hod. a je naprosto jasné, že uhynulý samec je samec z hnízda z Chotíkova. "Není co řešit, vyťukám do mobilního telefonu linku 150 a žádám dispečink Hasičského záchranného sboru Plzeňského kraje o součinnost a technickou podporu.  Jako vždy nic není problém, hasiči ochotně vyjíždějí a neuběhne ani deset minut a žebřík i s posádkou profesionálních hasičů přijíždí do Chotíkova pod komín. S velitelem zásahu řešíme podrobnosti, vysvětluji, co je třeba a jak udělat a dva muži v hasičském obleku vyrážejí v koši žebříku k hnízdu. Na hnízdě jsou tři hladová mláďata a jedno nevylíhlé vejce. Vše sundávají dolů, přebíráme mrňouse, jedna rychlá fotka, děkujeme a frčíme do naší Záchranné stanice živočichů Plzeň," popisuje Karel Makoň. 

Ten děkuje hasičům za jejich profesionální přístup, technickou podporu, rychlost a celkové nasazení. "Bez nich a jejich pomoci by to nikdy nefungovalo a velice si vážím toho, že za těch 30 let, co se čápům věnujeme, jsme tímto způsobem společně zachránili a pomohli desítkám čapích párů a stovkám čápů! Děkujeme," dodává zvířecí záchranář. 

foto: desop
 

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka