Barokní jezuitské Klatovy přinesou o víkendu objektivní pohled na českou historii

Všichni příznivci historie jsou zváni ve dnech 24. až 26. dubna na devátý ročník akce Barokní jezuitské Klatovy tentokrát s názvem Víra, věda a literatura v 17. a 18. století. Cílem projektu je přinášet objektivní pohled na českou historii, jezuitský řád a roli města Klatovy v barokním období.

Cílená propagace v Plzni

Součástí  programu bude dvoudenní historická konference, která se uskuteční v pátek 24. a v sobotu 25. dubna ve společenském sále Městské knihovny Klatovy. Účast přislíbila řada významný historiků, mimo jiné PhDr. Martin Svatoš z Filozofického ústavu Akademie věd ČR, jehož příspěvek nazvaný Jezuitská literatura 17. a 18. století konferenci v 16.30 hodin zahájí. V sobotu bude program pokračovat od 9 hodin. „Velmi zajímavý bude bezesporu příspěvek historika umění, prorektora pro ediční a tvůrčí činnost Univerzity Karlovy prof. ing. PhDr. Jana Royta, CSc. na téma Krvácející obrazy a sochy, který připomene letošní 330. výročí klatovského mariánského zázraku. Sobotního programu se rovněž zúčastní odborníci z Německa, jejichž vystoupení zajistilo Sdružení Ackermann-Gemeinde,“ sděluje  místostarosta Klatov a současně předseda občanského sdružení Klatovské katakomby Václav Chroust.

Barokní jezuitské Klatovy mají i svou hudební část. V sobotu 25. dubna zazní od 17 hodin v jezuitském kostele Neposkvrněného početí Panny Marie a sv. Ignáce Requiem in A autora Heinricha Ignaze  Franze  von Bibera v provedení Smíšeného pěveckého sboru Šumavan. V neděli 26. dubna zde bude program pokračovat od 10 hodin skladbou Missa ex D Františka Ferdinanda Kosmase Schmalfuse  v provedení Kolegia pro duchovní hudbu. „Na závěr celé akce vystoupí od 18 hodin přímo v katakombách katolický kněz a jezuita Ing. František Hylmar s velmi zajímavou přednáškou na téma Ignaciánská spiritualita a ignaciánské excercicie,“ dodává Václav Chroust. 

Pořadatelem akce je občanské sdružení Klatovské katakomby. Patrony projektu jsou starosta Klatov Mgr. Rudolf Salvetr, biskup plzeňský Mons. František Radkovský a generální představený jezuitského řádu v České republice Ing. Josef Stuchlý.

Klatovské katakomby navštívilo v roce 2014 celkem 38 879 osob, v roce 2013 sem zamířilo 35 371 návštěvníků. Ke zvýšenému zájmu turistů v uplynulé sezoně přispěla inscenace Jezuitské variace, kterou nastudovali převážně studenti klatovských středních škol.

Obnovené prostory katakomb byly otevřeny 26. listopadu 2011. Náklady na rekonstrukci, vytvoření nové expozice a další  úpravy dosáhly  23,5 milionu korun, z toho 17,5 milionu bylo uhrazeno z Regionálního operačního programu Jihozápad. 


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka