Barokní skvosty po celém kraji ožily v létě hudbou, tancem, divadlem, chutěmi i vůněmi

Památky Plzeňského kraje se staly kulisou festivalu, který v jejich jedinečné atmosféře rozehrál dobové koncerty, divadelní a taneční představení, průvody, poutě, ohňostroje či zážitkové události plné chutí a vůní baroka. Letní barokní festival navštívilo více než 4300 lidí.

Cílená propagace v Plzni

Od slavnostního zahájení v Mariánské Týnici v polovině června do závěrečného srpnového víkendu, jehož vrcholem byla městská barokní slavnost v Manětíně (26. 8.), pozval festival návštěvníky na 35 akcí. Hlavní osu programu tvořily čtyři barokní slavnosti, které se odehrály v Tachově, na Zámku Hrádek u Sušice, na Zelené Hoře u Nepomuka a v Manětíně, řada dalších událostí oživila ve spolupráci s regionálními partnery kostely, zámky, kláštery i další místa spjatá s dobou baroka. 

Letní barokní festival (15. 6. – 28. 8. 2016) navázal na 9 týdnů baroka, jednu ze stěžejních akcí roku 2015. Jeho cílem je upozornit na poklady západočeské barokní architektury a ve spojení s kulturním děním připravit návštěvníkům neopakovatelné zážitky. „Zájem diváků o festival nás i letos přesvědčil, že objevovat místa a umění baroka je pro návštěvníky atraktivní a lákavé i mimo rámec Evropského hlavního města kultury. Všechny komponované barokní slavnosti byly vyprodané a lidé také velmi oceňovali možnost dopravy z Plzně na slavnosti speciálními autobusy,“ říká programový ředitel Plzně 2015 Jiří Sulženko. 

Kromě čtyř stěžejních slavností zažili návštěvníci barokní události mimo jiné v Chudenicích, Klatovech, Úterý, Stříbře, Radnicích, Sušici, Plané, Domažlicích, Vrčeni, Nečtinech, Žinkovech či Bezdružicích. „Západní Čechy jsou na barokní památky bohaté. Těší mě, že díky festivalu, na který jsme výrazně přispěli, ožívají nejen ta nejznámější místa, jako je například Manětín, ale že se pozornost obrací i k méně známým barokním památkám v našem kraji. Věřím, že tato tradice bude pokračovat i v dalších letech,“ říká Jaroslav Šobr, radní Plzeňského kraje pro oblast kultury, památkové péče a neziskových organizací.

Letní barokní festival přilákal jak návštěvníky z Plzeňského kraje, tak místní i zahraniční turisty, zejména ze sousedního Bavorska. „Symbolicky v den poslední barokní slavnosti jsme podali rozsáhlou žádost o podporu z programu Evropské územní spolupráce Čechy – Bavorsko s projektem Barokní region Čechy Bavorsko. Je tak připravený tříletý projekt, který by měl představit baroko na obou stranách hranice divákům, provozovatelům památek i umělcům,“ dodává Jiří Sulženko.

Letní barokní festival koordinovala Plzeň 2015, zapsaný ústav, a organizovalo na 20 regionálních partnerů. Festival se konal za podpory Plzeňského kraje v rámci projektu Západočeské baroko. Festival podpořilo Ministerstvo kultury ČR, město Plzeň, Czech Tourism, firma Boels, mediálním partnerem byl Český rozhlas Plzeň.

Více informací na www.baroko2016.cz a www.zapadoceskebaroko.cz. 


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka