Bavaria Bohemia zve na autorské čtení Návratu krále Šumavy

Životopisný román o Josefu Hasilovi, nepolapitelném převaděči, kterého samotná československá StB označovala jako Krále Šumavy, vychází s jeho vlastníchvzpomínek, svědectví pamětníků i archivních dokumentů.

Jarní servisní akce AUTO CB

Jedná se o dosud nejrozsáhlejší literární rekonstrukci života téměř neuvěřitelného muže, který po válce nejprve pomáhal střežit hranici v policejní uniformě tehdejšího Sboru národní bezpečnosti, ale poúnoru 1948 se stal jeho nejobávanějším soupeřem. Vedle špionážně-politického pozadí přináší román také příběhy Hasilovy početné rodiny a jeho osudových žen. Kniha tak zachycuje nejen výjimečný lidský osud, ale rovněž dramatické události spojené se vznikemnechvalně známé železné opony a je poctou všem mužům a ženám, kteří se statečně postavili politické zvůli a tyranii.

David Jan Žák je český básník, spisovatel a novinář. V současné době vyučuje výtvarnou výchovu a tvůrčí psaní na Česko-anglickém gymnáziu v Českých Budějovicích.

Představované pasáže románu přeložili studenti Česko-německých studií a studenti doplňkového studia Bohemicum Univerzity v Řezně. Autorské čtení moderujeKateřina Šichová (Centrum českých studií Univerzity v Řezně).

Centrum Bavaria Bohemia ve spolupráci s Ústavem pro studium totalitních režimů prezentuje do 31. března 2023 doprovodnou výstavu Králové Šumavy. Akcese koná ve spolupráci s Centrem českých studií Bohemicum Univerzity v Řezně a bude tlumočena.

Registrace není nutná.  Jídlo a pití bude zajištěno. Autorské čtení je součástí projektu "Kultura bez hranic - Setkávání Čechy-Bavorsko" a je finančně podpořeno Česko-německým fondem budoucnosti a zemským okresem Schwandorf.

„Návrat Krále Šumavy“ 

Autorské čtení s Davidem Janem Žákem v úterý, 21. 3. 2023, 19 hodin v Centru Bavaria Bohemia, Schönsee


 

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka