Bavaria Bohemia zve na online sympozium o průmyslové kultuře

Stopy průmyslové historie jsou v České republice a Bavorsku všudypřítomné, ale často jsou přehlížené a podceňované.

Cílená propagace v Plzni

Otázkou, jak mohou být průmyslové památky naplněny novým životem po skončení jejich původní funkce, se bude zabývat online sympozium „Průmyslová kultura: kulturní (nové) využití průmyslových památek“ Centra Bavaria Bohemia (CeBB) a kulturního města Schwandorf dne 29. dubna 2021 od 10 hodin. V sousedních bavorských a českých regionech již existují úspěšné příklady - a existuje také řada přeshraničních spojení.

Podnět k sympoziuo průmyslové kultuře přišel ze Schwandorfu. "S areálem pivovaru Schmidtbräu má Schwandorf ladem ležící plochy v centru města. Bylo tedy nasnadě využít projekt Kulturní město Čechy-Bavorsko a porozhlédnout se v sousedních regionech po námětech na budoucí využití“, uvedla místostarostka Martina Englhardt-Kopf, která sympozium zahájí úvodní řečí.

Když v Čechách a Bavorsku mluvíme o průmyslové kultuře, ubírá se pohled často dolů k Dunaji - na Linec, kde průmysl, umění a kultura tvoří jedinečnou symbiózu. Ve svém hlavním projevu se prof. Georg Steiner, ředitel odboru cestovního ruchu v Linci a bývalý jednatel Svazucestovního ruchu Východní Bavorsko, podělí o své myšlenky s účastníky sympozia. Zpět do Horní Falce vezme účastníky krajský pracovník péče o vlast Dr. Tobias Appl se svou krátkou přednáškou.

Při následné panelové diskuzi se moderátorka Julia Weigl-Wagner společně se svými hosty Dr. Martinem Kammererem (OPK), Wolfgangem Derschem (kulturní referent města Řezna), Mgr. Petrem Michalcem (odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu Plzeňského kraje) a Mgr. Tomášem Rabochem (český reprezentant ERIHu, mezinárodního sdružení subjektů v oblasti industriálního turismu) zaměřila na české a bavorské sousední regiony. „Zajímají nás přeshraniční příležitosti, které vyplývají z průmyslového kulturního dědictví a spolupráce,“ říká ředitelka CeBB Dr. Veronika Hofinger, která účastníky akcí provede společně s programovým koordinátorem Davidem Benderem.

Kulturní a kreativní zóna DEPO2015 v bývalém depu Plzeňských městských dopravních podniků, Státní muzeum porcelánu Porzellanikon v Selbu nebo kulturní centrum v bývalé papírně v jihočeském Písku - to je jen několik příkladů, jak lze průmyslové budovy přeměnit ve veřejně přístupná kulturní místa. Se svým zcela osobitým kouzlem funkčnosti, velkorysosti a estetiky minulých časů nabízejí ideální prostředí pro kreativitu a inovaci v oblasti kultury. Na sympoziu představí Jiří Suchánek (DEPO), Anna Dziwetzki (Porzellanikon) a Adam Langer(Papírna), jak se změna využití podařila.

V rámci diskuzía dvou workshopů pořádaných odpoledne budou dotazování účastníci sympozia. Tomáš Raboch zve účastníky workshopu pod názvem „Průmyslová kultura bez hranic“ k diskusi o tom, jaké potenciály a výchozí body lze najít pro regionální a přeshraniční spolupráci. Dr.Christina Lanzl (Hornofalcký dům umělců) věnuje svůj workshop tématu „Umělecká místa v průmyslových památkách“ a zve k intenzivní diskusi o dobrých příkladech z České republiky a Bavorska.

Pořadatelem je Centrum Bavaria Bohemia ve spolupráci s kulturním městem Čechy-Bavorsko Schwandorfem. Sympozium bude simultánně tlumočeno.  Odkaz pro účastníky je k nalezení na www.bbkult.net.  Přihlášky na workshopy zasílejte paní Ivaně Danisch (ivana.danisch@cebb.de;tel. +49 9674 924877).

Online sympozium o průmyslové kultuře je předzvěstí přeshraničního online festivalu Týden sousedů. Centrum Bavaria Bohemia a město Schwandorf zvou od 12. do 15. května za kulturními požitky a setkáními na interaktivní akční platformu.  Po zahájení festivalu 12. května v 15 hodin se návštěvníci mohou těšit na cirkusové představení, koncerty, tipy z oblasti kultury a cestovního ruchu, řemesla a nabídky k aktivnímu zapojení ze šesti regionů - Horních Frank, Karlovarského kraje, HorníFalce, Plzeňského kraje, Dolního Bavorska a Jihočeského kraje.



 

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka