Bavaria Bohemia zve na výstavy Architektura v Horní Falci & Loos a Plzeň

Česká republika je známá jako bašta moderní architektury první poloviny 20. století. Méně se ví, že Horní Falc má v současnosti co nabídnout i v oblasti moderní architektury.

Cílená propagace v Plzni

V rámci vernisáže ArchitekturA dne 13. 10. 2022 v 18:00 hodin představuje Centrum Bavaria Bohemia dvě výstavy, které na jedné straně podávají retrospektivu velké architektonické minulosti města Plzně a na druhé straně představují současnou stavební kulturu v Horní Falci.

Výstavy zahájí generální konzulka České republiky v Mnichově Dr. Ivana Červenková a předseda spolku Bavaria Bohemia e.V. a zároveň vedoucí okresního úřadu Schwandorf Thomas Ebeling.

Výstava "Architektura v Horní Falci" představuje vývoj architektury v posledních desetiletích, včetně mnoha příkladů zlaté střední cesty mezi odklonem a respektem ke stávajícímu.Architektonická úroveň a povědomí o současných požadavcích na stavbu – ať už prostorových, estetických, kulturních nebo ekologických – jsou v současném výběru příkladů působivé. Jsou příkladem rozšířeného, veskrze dobrého ducha regionální architektury s odpovědností,který stojí za to objevit. Výstavu a doprovodnou knihu představí sám její autor, pan Wilhelm Koch.

Putovní výstava „Loos a Plzeň“, jejímž kurátorem je Petr Domanický, přibližuje Loosův vztah k západočeské Plzni a věnuje se jeho architektonickému odkazu. Představeny jsou zejménatzv. plzeňské interiéry, ale také rodiny, které si Loose objednaly na vybavení svých interiérů. Adolf Loos, narozený v Brně roku 1870, je považován za jednoho z průkopníků moderní architektury. Jeho designové nápady měly ve své době velký význam a jsou aktuálníi dnes. Jeho nezaměnitelná díla zanechala výraznou stopu v panoramatech několika evropských metropolí, včetně Prahy, Paříže a Vídně. Loosovo dílo představí kurátor Západočeské galerie v Plzni, pan Petr Jindra.

O hudební doprovod na vernisáži se postará plzeňský Milan B. Karpíšek & E.F.S. Vernisáž bude probíhat v němčině a češtině a bude simultánně tlumočena. Registracenení nutná. Akce se koná v rámci projektu „Kultura bez hranic – setkávání Čechy-Bavorsko “za podpory Česko-německého fondu budoucnosti a okresu Schwandorf.

 

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka