Benefiční architektonická procházka představí Plzeň v letech 2. světové války i po ní

Aby přispěl k pomoci válkou sužované Ukrajině, rozhodl se spolek Pěstuj prostor tento víkend uspořádat benefiční komentovanou vycházku.

Cílená propagace v Plzni

Veškerý výtěžek z dobrovolného vstupného spolek věnuje organizaci Člověk v tísni na humanitární pomoc určenou Ukrajině. Akce postavená na základech projektu Plzeňský architektonický manuál (PAM) zájemcům přiblíží vybrané stavby z první poloviny 20. století poškozené spojeneckými nálety i jejich poválečnou obnovu. Účastníkům představí i další místa související s válečnými událostmi. Procházka začne v sobotu 12. března v 10 hodin před budovou městských lázní. Reprezentativní stavba na Denisově nábřeží byla jedním z objektů zasažených v prosinci 1944 spojeneckými nálety.

„Trasa vycházky účastníky zavede od městských lázní do Štruncových sadů, kde byla umístěna nacistická vysílačka, jíž 5. května 1945 ukořistili obránci města a zdejší radioamatéři, aby prohlásili Plzeň za svobodnou. V areálu pivovaru se výklad stočí k poničení a následné dlouholeté obnově správní budovy a k novostavbě budovy štoků a spilek. Objekt, v němž dnes sídlí návštěvnické centrum Plzeňského Prazdroje, vznikl na místě sestavy původních spilek a štoků, které na místě postupně rostly od poloviny 19. století. Soubor tzv. Kroftových domů sice významně poškozen nebyl, dodnes ale na hlavní fasádě nese stopy po střelách vypálených během osvobozování Plzně v květnu 1945,“ uvádí architekt a historik architektury Petr Klíma z pořádajícího spolku, jeden ze sobotních průvodců. Spolu s ním vycházku povedou designérka Kateřina Klímová a vedoucí Odboru památkové péče Magistrátu města Plzně Karel Zoch.

„Z ulice U Prazdroje se pak účastníci dostanou ulicí Na Sklárně až do blízkosti seřaďovacího nádraží. Právě nálety z dubna 1945, cílené na tuto strategicky důležitou infrastrukturu, vedly ke zničení řady nouzových obytných domů při Jateční třídě, které město vystavělo v meziválečné době, i celé čtvrti zvané Cikánka, umístěné dále po proudu blízké řeky Úslavy,“ doplňuje Petr Klíma. V místech, jehož historii připomíná památník obětem bombardování, procházka po 3,5 kilometrech a 2–2,5 hodinách skončí.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka