Berounka přilákala zájemce o ptactvo. Ti ví, že jaro je za dveřmi

Více než sedmdesát ochránců přírody a dalších zájemců z nejrůznějších koutů Česka o pozorování zimujícího ptactva se vydalo o víkendu na tradiční vycházku k řece Berounce.

Cílená propagace v Plzni

S železnou pravidelností se rokycanští ochránci přírody vydávají na tuto lokalitu, aby se zde kochali přítomností řady ptačích skvostů. Bohužel díky krásnému slunečnému počasí, které panovalo, to bylo s přítomností i aktivitou opeřenců slabší než v jiných letech. "Přesto akce patřila k těm výjimečným. Nejen počasím, přítomností nejrůznějších lidí i ze vzdálených míst republiky, ale i pozorováním morčáka velkého, hohola severního či kormorána velkého. Díky, téměř jarnímu počasí, jsme měli možnost pozorovat i řadu dalších druhů. Jmenujme např. sýkory, krkavce, poštolku a samozřejmě i volavky popelavé," vypočítává organizátr a šéf rokycanských ochránců přírody Pavel Moulis.

Celá akce začala srazem na rokycanském nádraží před devátou hodinou ráno. Zde měli někteří šanci pozorovat několik městských druhů opeřenců zdržujících se v  blízkém parku.

"U řeky Berounky, která je významným zimovištěm vodního ptactva, pozorujeme několik kachen divokých, červenku obecnou, slípku zelenonohou a několik nutrií. Ty jsou zajímavým zpestřením vycházky. Jinak přítomnost opeřenců není nikterak velká. V průběhu cesty pozorujeme i pobytové znaky bobrů. Všímáme si však i dalších ptačích druhů – strak či strakapoudů. Vodní plochy v kraji nejsou bohužel zamrzlé, tudíž nejsou ptáci vázaní na vodu soustředěni na řece Berounce, ale roztroušeni na jiných plochách. Pěkného počasí využíváme nejen k odpočinku, ale i občerstvení. Na rozdělaném ohni si opékáme přinesené pochutiny a je nám dobře. Ani nám nevadí, že jsme dnes nespatřili vládce nebes – orla mořského, který se zde v tomto období zdržuje. Zřejmě i na něho bylo moc teplo. Tak snad příští rok," líčí Moulis.

Po obědě cesta pokračuje kolem řeky k Dolanskému mostu a následně do Chrástu na vlak. "Pozorujeme i několik dalších druhů drobného zpěvného ptactva, které dávají jasně najevo, že se blíží jaro a je potřeba co nejdříve obsadit hnízdní teritoria."

Účastníci viděli i další, neméně zajímavé ptačí druhy. V rámci vycházky nebyla nouze ani o poslouchání prvních nesmělých zvukových projevů ptáků, převážně sýkorek. To již napovídá, že jaro pozvolna přichází.  "V přírodě už svá území obsazují výři či krkavci, lze pozorovat první zajíčky i mláďata divokých prasat. Ve večerních hodinách pak bylo pozorováno v Rokycanech devítičlenné hejno špačků obecných, což dává jasně najevo, že se blíží jaro a v brzké době lze očekávat i další navrátilce z jihu," popisuje Pavel Moulis.

Není bez zajímavosti, že rokycanští ochránci přírody se nyní pečlivě připravují na další akce, které se v letošním roce uskuteční. O jejich seznam si lze napsat na adresu: ZO ČSOP Rokycany, Švermova 748/II, 337 01 Rokycany nebo je najít na www.csop.erc.cz. Tou další bude 28. března úklid Klabavské nádrže a následně pak 4. dubna cyklistický výlet kolem Rokycan. Další neméně zajímavou akcí bude 25. dubna myslivecká burza a následně večerní ochranářská zábava, na kterou je veřejnost srdečně zvána.


Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka