Bez roušek! Klienti Domova pro seniory Clementas konečně vidí tváře pečovatelek

„Milí kolegové, mám pro vás dobrou zprávu! Na základě rozhodnutí vlády nemusí zaměstnanci domovů pro seniory nosit roušky. Pečlivě jsme toto pro mnohé složité nařízení dodržovali více než dva roky. Věřím, že na něj už budeme pouze vzpomínat.“

Jarní servisní akce AUTO CB

Takové hlášení Lukáše Bardona, zdejšího ředitele, se ve čtvrtek neslo domovem pro seniory Clementas v Janovicích nad Úhlavou. 

Podle jeho slov je tento čtvrtek nejhezčím dnem za poslední více než dva roky. Po téměř osmi stech dnech nemusí zdejší zdravotní sestry, pečovatelky a sociální pracovnice nosit roušky. V Domově, kde je aktuálně 170 klientů se po celou dobu pandemie spotřebovalo více než 150.000 respirátorů či roušek. 

Počty covid pozitivních jsou nyní nízké, nicméně zdejší covidová jednotka zůstává v provozu. Tam byli senioři z celého kraje, kteří se léčili z následků onemocnění covid-19, za tu dobu se zde léčily desítky seniorů. Nyní jsou zde senioři s postcovidovým syndromem. 

Poslední vyléčený klient odsud odešel o Vánocích roku 2021. „Jen za listopad a prosinec loňského roku jsme se starali o zhruba 50 lidí,“ uvedla Martina Kolářová.  

Respirátor či rouška nebude chybět žádné její kolegyni. „Je to velká úleva, ale cítím se teď bez respirátoru zvláštně,“ uvádí zdejší arteterapeutka Lenka Kindelmannová. Přikyvuje další zdejší terapeutka Veronika Čapková, která prý nevědomky po kapsách respirátor stále hledá. „Budu si dlouho zvykat na to, že už to není povinnost,“ dodala. 

„Všichni si budeme muset zvyknout, že grimasy a různé projevy neverbální komunikace neschováme pod roušku,“ usmívá se vrchní sestra Martina Kolářová. 

 Klienti nyní především oceňují, že uvidí hezké tváře sester, pečovatelek a aktivizačních pracovnic. „Je to senzace. Podívejte se okolo sebe, takové hezké holky tu máme a ony se musely schovávat za rouškou,“ uvedl 77letý klient Václav Koláček. 

Všichni v domově se nyní těší na 23.června, kdy Lenka Kindelmannová chystá výjimečnou a z hlediska oboru sociální práce také unikátní výstavu. Na výstavě budou desítky děl zdejších klientů. Podle odborníků na arteterapii bude výstava výjimečná nejen svým rozsahem, ale i množstvím klientů, kteří se na jejím vzniku podíleli a také jejich velmi často vážným zdravotním stavem a s tím spojenou imobilitou. Autoři uměleckých děl jsou tedy i ležící klienti, které autorka výstavy Lenka Kindelmannová navštěvovala na jejich pokojích, kde klienti upoutaní na lůžko tvořili.  

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka