Bezdružice budou na konci listopadu hostit představení divadla Vosto5 Dechovka

Velmi úspěšný autorský projekt „Dechovka“ pražského Divadla Vosto5 není tradiční divadelní inscenací. Žánrově se jedná o dokumentární divadlo, do kterého je zapojeno téměř 30 aktérů. Herci, hudebníci a tanečníci několika generací promění po tři listopadové večery sál kulturního domu v Bezdružicích v autentické místo vesnických zábav i traumat.

Jarní servisní akce AUTO CB

Díky netradiční práci s časem se jedná více o zážitek, jehož jsou diváci přímou součástí, než o tradiční divadelní tvar. Představení, které pořádá spolek Kulturista za podpory společnosti Plzeň 2015 a Plzeňského kraje, bude uvedeno s německými titulky, pozváni jsou mimo jiné také členové spolku německých rodáků z Bezdružicka.

Námět vychází z historické události, kdy v obci Dobronín na Jihlavsku došlo v rámci živelného poválečného odsunu k brutálnímu zavraždění skupiny místních Němců. Nejde však o hledání viníků či analyzování příčin, nýbrž o paměť jednoho místa, v tomto případě kulturního sálu. Dechovka původně vznikla jako jednorázový projekt s omezeným množstvím uvedení – obrovský divácký zájem si však vyžádal další reprízy. Inscenace v režii Jiřího Havelky opouští svoji domovskou scénu v Baráčnické rychtě v Praze zcela výjimečně. Tentokrát bude uvedena po tři večery od 20. do 22. listopadu v oblasti bývalých Sudet, v autentickém sále kulturního domu v Bezdružicích na Tachovsku. 

„Dechovku hrajeme už třetí sezónu. Tento týden nás čeká již 50. repríza a stále každé představení prožíváme s napětím, dojetím, vášní a humorem. Pokaždé se rozesmějeme nad replikami jednotlivých postav a pokaždé v závěru v sobě dusíme slzu dojetí. Nedokážeme si představit, že Dechovka jednou skončí a my budeme hrát derniéru. Dechovka je zkrátka pro nás srdeční záležitost,“ říká Dora Sulženko Hoštová, autorka choreografie a jedna z účinkujících.

Vhodné prostředí pro představení „Dechovka“ hledali organizátoři ze spolku Kulturista v místech, kde především působí (Útersko, Plánsko, Bezdružicko). Nakonec pro jeho autenticitu zvolili kulturní dům v Bezdružicích. „Sály s tak silnou výpovědní hodnotou rychle mizí, i díky tomuto místu budou bezdružické reprízy Dechovky jedinečné,“ říká Blanka Borůvková ze spolku Kulturista a dodává: „Pro mě to má ještě jednu osobní rovinu. Do Bezdružic přišel po válce do domu po Němcích můj dědeček se svojí ženou a dvěma dcerami (jedna z nich byla moje maminka). Dědeček se zde mimo jiné podílel na stavbě kulturního domu, jak jsem vyčetla z dochovaných rodinných dokumentů, a dodnes se hraje v Bezdružicích fotbalový memoriál nesoucí jméno jeho a jeho sportovního kolegy - Memoriál Otto Ernsta a Františka Klavrzy (to byl můj dědeček).“ Spolek Kulturista byl založen více jak před rokem z potřeby uchovat některé kulturní akce, které vznikly v regionu díky projektu Plzeň 2015, a přispívat tak k rozvoji kultury a cestovního ruchu.

Dechovka je příběh jednoho malého městečka, kde se zdánlivě zastavil čas. Jedna hospoda, jedna událost a lidé, kteří by rádi zapomněli. Jenže ono to nejde. Oběti dostihly své vrahy, které ovšem nikdo nezná. Anebo se někdo najde?

Hospoda, divadlo, tancovačka… vše ve svérázném hospodském site-specific představení hraném mezi stoly sálu v proměnách času. Stalo se roku 1923. Stalo se roku 1945. Stalo se včera. Děje se pořád. Dokument o historii, který je víc než jen dokumentem o nás. Když se rozdírají staré rány, když se hledají viníci, je potřeba vykopat a spočítat kosti. Chcete vědět, jak by vám bylo na tancovačce po druhé světové válce? Viděli jste už někdy slavnostní otevření sokolovny? A přejete svým nepřátelům pomník? Přijďte to zažít.


Scénář: Jiří Havelka a Karel F. Tománek, režie: Jiří Havelka, hrají: Ján Sedal, Tomina Jeřábek, Ondřej Cihlář, Petr Prokop, Daniela Voráčková/Petra Lustigová, Philipp Schenker, Halka Třešňáková, Marta Ljubková/Renata Prokopová, David Dvořák, Ondřej Bauer, Marie Ludvíková, Jan Kalina, Jiří Altman, Monika Načeva, Jana Altmanová, Dora Sulženko Hoštová, Lucie Plachá, Karolína Gilová, Radim Klásek, Vojtěch Fülep/Radim Peška, Matěj Halaš, Mikoláš Nop, Pavel Herzog, Martin Líska, Evžen Zdráhal, Jan Pospíšil, Joel a Noemi Sidonovi.

Divadlo Vosto5: Dechovka

20, 21 a 22/11|Kulturní dům Bezdružice

19.00 (20 a 21/11)/18.00 (22/11)

250 Kč (lokální předprodej), 280 Kč (Plzeňska vstupenka), 300 Kč (na místě)



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka