Bezdružice budou od pátku hostit dokumentární představení Vosto5 Dechovka

Velmi úspěšný autorský projekt „Dechovka“ pražského Divadla Vosto5 není tradiční divadelní inscenací. Žánrově se jedná o dokumentární divadlo, do kterého je zapojeno téměř 30 aktérů.

Cílená propagace v Plzni

Herci, hudebníci a tanečníci několika generací promění po tři listopadové večery sál kulturního domu v Bezdružicích v autentické místo vesnických zábav i traumat. Díky netradiční práci s časem se jedná více o zážitek, jehož jsou diváci přímou součástí, než o tradiční divadelní tvar. Představení, které pořádá spolek Kulturista za podpory společnosti Plzeň 2015 a Plzeňského kraje, bude uvedeno s německými titulky, pozváni jsou mimo jiné také členové spolku německých rodáků z Bezdružicka.

Námět vychází z historické události, kdy v obci Dobronín na Jihlavsku došlo v rámci živelného poválečného odsunu k brutálnímu zavraždění skupiny místních Němců. Nejde však o hledání viníků či analyzování příčin, nýbrž o paměť jednoho místa, v tomto případě kulturního sálu. Dechovka původně vznikla jako jednorázový projekt s omezeným množstvím uvedení – obrovský divácký zájem si však vyžádal další reprízy. Inscenace v režii Jiřího Havelky opouští svoji domovskou scénu v Baráčnické rychtě v Praze zcela výjimečně. Tentokrát bude uvedena po tři večery od 20. do 22. listopadu v oblasti bývalých Sudet, v autentickém sále kulturního domu v Bezdružicích na Tachovsku. 

„Dechovku hrajeme už třetí sezónu. Tento týden nás čeká již 50. repríza a stále každé představení prožíváme s napětím, dojetím, vášní a humorem. Pokaždé se rozesmějeme nad replikami jednotlivých postav a pokaždé v závěru v sobě dusíme slzu dojetí. Nedokážeme si představit, že Dechovka jednou skončí a my budeme hrát derniéru. Dechovka je zkrátka pro nás srdeční záležitost,“ říká Dora Sulženko Hoštová, autorka choreografie a jedna z účinkujících.

Vhodné prostředí pro představení „Dechovka“ hledali organizátoři ze spolku Kulturista v místech, kde především působí (Útersko, Plánsko, Bezdružicko). Nakonec pro jeho autenticitu zvolili kulturní dům v Bezdružicích. „Sály s tak silnou výpovědní hodnotou rychle mizí, i díky tomuto místu budou bezdružické reprízy Dechovky jedinečné,“ říká Blanka Borůvková ze spolku Kulturista a dodává: „Pro mě to má ještě jednu osobní rovinu. Do Bezdružic přišel po válce do domu po Němcích můj dědeček se svojí ženou a dvěma dcerami (jedna z nich byla moje maminka). Dědeček se zde mimo jiné podílel na stavbě kulturního domu, jak jsem vyčetla z dochovaných rodinných dokumentů, a dodnes se hraje v Bezdružicích fotbalový memoriál nesoucí jméno jeho a jeho sportovního kolegy - Memoriál Otto Ernsta a Františka Klavrzy (to byl můj dědeček).“ Spolek Kulturista byl založen více jak před rokem z potřeby uchovat některé kulturní akce, které vznikly v regionu díky projektu Plzeň 2015, a přispívat tak k rozvoji kultury a cestovního ruchu.

Dechovka je příběh jednoho malého městečka, kde se zdánlivě zastavil čas. Jedna hospoda, jedna událost a lidé, kteří by rádi zapomněli. Jenže ono to nejde. Oběti dostihly své vrahy, které ovšem nikdo nezná. Anebo se někdo najde?

Hospoda, divadlo, tancovačka… vše ve svérázném hospodském site-specific představení hraném mezi stoly sálu v proměnách času. Stalo se roku 1923. Stalo se roku 1945. Stalo se včera. Děje se pořád. Dokument o historii, který je víc než jen dokumentem o nás. Když se rozdírají staré rány, když se hledají viníci, je potřeba vykopat a spočítat kosti. Chcete vědět, jak by vám bylo na tancovačce po druhé světové válce? Viděli jste už někdy slavnostní otevření sokolovny? A přejete svým nepřátelům pomník? Přijďte to zažít.

Scénář: Jiří Havelka a Karel F. Tománek, režie: Jiří Havelka, hrají: Ján Sedal, Tomina Jeřábek, Ondřej Cihlář, Petr Prokop, Daniela Voráčková/Petra Lustigová, Philipp Schenker, Halka Třešňáková, Marta Ljubková/Renata Prokopová, David Dvořák, Ondřej Bauer, Marie Ludvíková, Jan Kalina, Jiří Altman, Monika Načeva, Jana Altmanová, Dora Sulženko Hoštová, Lucie Plachá, Karolína Gilová, Radim Klásek, Vojtěch Fülep/Radim Peška, Matěj Halaš, Mikoláš Nop, Pavel Herzog, Martin Líska, Evžen Zdráhal, Jan Pospíšil, Joel a Noemi Sidonovi.

Divadlo Vosto5: Dechovka

20, 21 a 22/11|Kulturní dům Bezdružice

19.00 (20 a 21/11)/18.00 (22/11)

250 Kč (lokální předprodej), 280 Kč (Plzeňska vstupenka), 300 Kč (na místě)


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 19.11.2015 17:08



0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka