Bezplatné projekce festivalu Jeden svět v Plzni startuje ve čtvrtek volební experiment

Společnost Člověk v tísni nabízí i letos na podzim projekce vybraných dokumentárních filmů festivalu Jeden svět. Každý čtvrtek od 6. října do 3. listopadu proběhne v kavárně Inkognito (Husova ul., Plzeň) zdarma projekce jednoho z filmů minulých ročníku festivalu.

Cílená propagace v Plzni

Tematické zaměření promítaných dokumentů je pestré, den před volbami program startuje snímek Prachy v prachu přibližující politický předvolební experiment, který se odehrál v Estonsku.

Znechucení z politické situace vedlo estonské divadlo NO99 k provokativní akci – ohlášení nové politické strany. „Dokument Prachy v prachu zachycuje politickou kampaň a paniku, kterou tento krok vyvolal u dalších politiků a nutí k zamyšlení nad fungováním tzv. politického marketingu, ale i nad stavem naší politické scény,“ poznamenává k dokumentu Lenka Hodoušová, hlavní koordinátorka festivalu Jeden svět v Plzni. Politika bude v kavárně Inkognito vládnout den před krajskými a senátními volbami i po skončení filmu. Projekci totiž doplní divácká debata, do které přijal pozvání Michal Škop, zakládající člen organizace KohoVolit.eu, která mimo jiné provozuje stejnojmenný web. Na něm návštěvníci najdou nejrůznější analýzy, mohou se seznámit např. s podrobným záznamem hlasování jednotlivých poslanců apod. Z webu je dostupný také další počin organizace, kterým je volební kalkulačka. Ta na základě zodpovězení několika otázek nabízí váhajícímu voličovi přehled o průniku vlastních názorů s programy jednotlivých politických stran.

Další čtvrteční večer nabídne dokument 10 miliard – Co máte na talíři?, který analyzuje zemědělskou produkci a hledá možnosti, jak se vyrovnat s nedostatkem potravin. O týden později je v programu snímek Švédská teorie lásky zachycující osamělý život v současné společnosti. „Tento dokument jsme do programu podzimních projekcí zařadili s ohledem na divácké ohlasy a zájem, se kterými se setkal během letošního ročníku festivalu. V Plzni byla jeho projekce vyprodána hned dvakrát,“ vysvětluje Lenka Hodoušová. Čtvrtým promítaným filmem bude Hooligan sparrow nahlížející na možnosti a podobu současného lidskoprávního aktivismu v Číně. „Na poslední projekční termín jsme nachystali vítězný film letošního ročníku festivalu Jeden svět, dokument Syrská love story. Ten zachycuje životní příběh a osudy spojené se současnou migrační vlnou,“ uzavírá výčet Lenka Hodoušová.

Dokumenty mění svět
Jeden z uváděných filmů je podle organizátorů dokladem, že festivalové filmy nejen podněcují přemýšlení o důležitých společenských tématech, ale doslova mění svět. „Snímek 10 miliard – Co máte na talíři se stal součástí výzkumu, který měřil dopad festivalových dokumentů na diváky. Výzkum v případě tohoto snímku ukázal na změnu v nákupním chování. Lidé se na základě zhlédnutí tohoto filmu zajímají např. o původ a složení potravin. Vnímám to jako výzvu pro plzeňské diváky – přijďte se na film podívat a zjistíte, zda zapůsobí i na Vás,“ usmívá se Lenka Hodoušová.

Filmový klub – šance pro středoškoláky
Jednotlivé večery nabídnou vedle projekce filmu také divácké debaty. „Dokumenty nenabízíme jen veřejnosti ve večerních hodinách, na říjen jsme přichystali také dopolední promítání pro studenty plzeňských škol,“ upřesňuje připravený program Aleš Kavalír, ředitel plzeňské pobočky společnosti Člověk v tísni. Ten doplňuje, že nabídka filmů je studentům středních škol otevřená i mimo akce pořádané organizací. „V minulosti na plzeňskýchstředních školách fungovaly filmové kluby, v rámci kterých studenti sami pořádali projekce festivalových filmů.
Byli bychom velmi rádi, kdyby se studenti některé z plzeňských škol k myšlence klubu vrátili, a jsme připraveni jim
v rozjezdu pomoci,“ vyzývá plzeňské studenty Aleš Kavalír.

Podzimní projekce proběhnou díky programu Promítej i ty!, který nabízí výběr z divácky nejúspěšnějších filmů předchozích ročníků festivalu Jeden svět. Nabídky pětačtyřiceti filmů, které je možné si zdarma stáhnout, mohou využít nejen studenti při založení školního filmového klubu, promítačem se může stát kdokoli a promítat kdekoli – v oblíbené kavárně anebo doma v obýváku. Více o programu http://www.jedensvet.cz/pit/.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 05.10.2016 16:07



4 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka