Špičák zahajuje každodenní provoz, zpoplatňuje rozhlednu

Od pondělí 15. června zahajuje největší horský areál v Plzeňském kraji – Ski&Bike Špičák, každodenní provoz.

Cílená propagace v Plzni

Dosud měl pro veřejnost otevřeno dva prodloužené víkendy v květnu (s páteční státními svátky) a dalších pět včetně toho nastávajícího. Středisko investovalo v souhrnu údržby i vybudování nových prvků do letošní letní sezony okolo 3 milionů korun. 

“Návštěvnost prvních dnů sice nebyla bůhvíjaká, ale to se dalo asi čekat. Byly zavřené hranice a nemohli k nám hlavně bikeři z Německa a jiných zemích, kteří u nás zahajují svoji sezonu, protože alpské bikeparky jsou v květnu většinou ještě pod sněhem. Každopádně pro nás bylo docela velkou psychickou vzpruhou začít letní sezonu po nepovedené zimě, ukončené navíc předčasně koronavirovou epidemií, hned na prvního máje,“ uvedl ředitel Ski&Bike Špičák Vladimír Kasík.       

Od pondělí 15.června se tak provoz špičáckého areálu dále rozšíří. Kromě lanovky, rozhledny a bikeparku, se pro veřejnost otvírají jedny z nejhezčích turistických tras z vrcholu Špičáku na nejznámější ledovcová jezera - Černé a Čertovo. Na oba zhruba čtyřkilometrové výšlapy (na kole se po nich jezdit nesmí) je optimální vyjet lanovkou a přes mezizastávku na rozhledně se pak vydat po naučných stezkách, které k nim vedou.

Datlíkova stezka směřuje nejprve na Rozvodí, což je místo patřící mezi tři hlavní evropská rozvodí mezi Černým a Severním mořem (Labem a Dunajem). Po linii kopírující státní hranice bývalého Československa do roku 1989, kdy nás od tehdejší svobodné Evropy oddělovaly ostnaté dráty, se dojde až k Černému jezeru. Zajícova stezka turisty přivede k druhému z jezer -  Čertovu. Je méně náročnější, vhodná pro rodiny s dětmi. A právě děti zde plní různé úkoly.
     
Co se týká dalších aktivit pro děti, tak dole u chaty Hanička je čerstvě otevřeno dětské hřiště, kde hlavním magnetem bude letní tubing, což je jízda z kopce na nafouknuté speciální duši po dráze s umělým povrchem. „Tato atrakce je letos poprvé zadarmo. A konečně i u nás na Špičáku si budou moci návštěvníci dopřát točenou zmrzlinu,“ představuje aktuální novinky vedoucí střediska služeb Jan Kasík.        

„Pro děti už od 8 let je též v dolní části areálu otevřena biková škola, kde je instruktoři naučí překonávat drobné překážky i základy jízdy na bajku,“ pokračuje Jan Kasík. Instruktoři zdejší školy (Gravity Academy) naučí základní dovednosti jízdy na horském kole i začátečníky či méně pokročilé dospělé. Specializují se tady na tři cyklistické disciplíny – downhill, freeride a enduro.             
 
Dílčí změna nastala také po pěti letech u rozhledny, kde se nově objevil vstupní turniket. Kdo přijede na vrchol lanovkou, využije ke vstupu na rozhlednu jízdenku, kterou přiloží k turniketu. Vstup pro ostatní návštěvníky je zpoplatněn a vstupenku lze zakoupit v cenových relacích 20 Kč děti, 30 Kč mládež (15-18 let) a 50 Kč dospělí v občerstvovacím kiosku na vrcholu Špičáku.    

Velké změny přichystala na letošní léto půjčovna kol a dalšího vybavení. „Pořídili jsem dalších deset elektrokol, takže nyní máme poměrně širokou nabídku pro výjezdy do zdejšího náročnějšího terénu,“ říká Jan Kasík. Na své si přijdou i velcí „gurmáni“ downhiilu (cyklistického sjezdu).“Rozšířili jsme sortiment biků v půjčovně o prémiovou řadu, což jsou opravdu super kola blížící se hodnotou 200tisícům korun a svezení na nich si užijí opravdoví fajnšmekři downhillu,“ podotýká J.Kasík.         

Areál letos poprvé počítá s větším rozvojem i svého servisu kol, který nabídne služby cyklistům ze širokého okolí, kteří budou potřebovat pomoci něco opravit nebo seřídit. „Zjistili jsme, že na Železnorudsku prakticky už není žádný pořádný servis kol, takže mimo areálových hostů nabízíme nově naše služby i v celé oblasti,“ dodává J.Kasík.


Bikepark Špičák – novinky a termínová listina závodů

Bikepark prošel hlavně v dubnu opět modernizací. Tradičně spolupracuje s německým Geisskopfem a jako jediný z ČR figuruje mezi 21 evropskými TOP středisky v programu Gravity Card. Bikeři se jako každoročně i letos dočkali nových překážek i přejezdů. Byl kupříkladu vybudován cyklistický mostek přes Jezerní cestu, v plánu je také zcela nová trasa. Každoročně roste zájem i o Gravity Academy - výuku jízdy na horském i sjezdovém kole pro všechny věkové kategorie. Postarají se tady i o celé skupiny zájemců včetně firemních akcí i naplánování aktivit pro ně na celý víkend/týden.

Termíny významných sportovních podniků, které se letos pojedou na Špičáku

Kvůli celosvětové epidemii koronaviru se letos poprvé po deseti letech nepojede mezinárodní závod v downhillu - iXS European Downhill Cupu. „Nedovedeme si v době striktních nařízení kvůli koronaviru představit účast ani organizační či zdravotní zajištění tak významné akce, kam pravidelně dorazí přes 400 cyklistů z 30 zemí celého světa od Austrálie přes Rusko, Německo, Itálii až po Chile a Brazílii. Proto jsme se pořadatelství pro letošní rok vzdali,“ uvádí důvody Jan Kasík.  

Náhradou za evropský iXS bude po delším čase znovuobnovené otevřené mistrovství České republiky (MČR) v downhillu, které se na Špičáku pojede 11.-12. července. Zároveň půjde o jeden ze závodu taktéž z „popela“ znovu vstávající série Českého poháru v downhillu.

„Přišlo nám líto, že v ČR už nějaký čas absentují republikové soutěže včetně vrcholné tuzemské akce. Ski&Bike Špičák se tak stal pro Český cyklistický svaz garantem obnovení obou výše jmenovaných soutěží. Počítáme s tím, že MČR se u nás zúčastní i jezdci z blízkého zahraničí nebo z těch zemí, kde již bude možnost k nám po uvolnění cestovních restrikcí přicestovat. Tedy hlavně z Německa, Rakouska nebo Slovenska. Svým způsobem tak vlastně půjde o menší kopii původní iXS série,“ okomentoval podrobnosti okolo tohoto významného závodu J.Kasík   

Co se z tradičních cyklistických podniků nemění je letos pořádání zářijové Giant Enduro Race (12.-13.9.). Jedná se o jeden ze závodů české endurosérie. V areálu a jeho okolí se koná celkem 6 rychlostních zkoušek.       


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka