Bílý posypový písek zůstane na plzeňských chodnících až do dubna

Sníh a led z chodníků a komunikací zmizel a jedinou památkou, která po nich zbyla, je bílý posypový písek. Ten se ale stává předmětem dotazů občanů na Úřadu Městského obvodu Plzeň 3, kteří chtějí vědět, proč bílý písek a proč se z chodníků neuklízí.

Cílená propagace v Plzni

Předně je třeba si říci, že úklidové práce v zimním období jsou prováděny v souladu se zákonem č. 13/1997 Sb. o pozemních komunikacích, s vyhláškou č. 104/1997 Sb., kterou se provádí zákon o pozemních komunikacích a Nařízením statutárního města Plzeň č. 8/2009.  

„Na základě těchto předpisů je každoročně vyhotovován Operační plán zimní údržby komunikací MO Plzeň 3. Zde se jasně hovoří, že z ekologického hlediska je pro posyp náledí  i nezledovatělých ujetých a ušlapaných vrstev sněhu vhodný jemnozrnný bílý písek. Používat škváru, popel a kuchyňskou sůl je zakázáno“, vysvětluje David Procházka, místostarosta centrálního obvodu.

Plzeňský centrální obvod v minulosti ošetřoval v zimním období komunikace i kamennou drtí, od které ale, po stížnostech občanů na poškozování obuvi, ustoupil. 

„Chtěl bych občany požádat o shovívavost s pískem na chodnících. Vzhledem k teplotním výkyvům může dojít k namrzání komunikací, a proto vzhledem k bezpečnosti a dle Operačního plánu zimní údržby komunikací by měl písek zůstat na chodnících do začátku měsíce dubna, kdy po zimním období, to je od 1. dubna do 30. dubna, má být uklizen. V případě, že předpověď počasí bude dlouhodobě příznivá, přistoupíme k odstranění písku výrazně dříve“, dodává David Procházka.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka