Blahopřání a díky si vyslechl držitel prestižní Ceny Thálie Lumír Olšovský

Čerstvého držitele prestižního divadelního ocenění Lumíra Olšovského přijali na plzeňské radnici primátor Roman Zarzycký a radní pro kulturu Eliška Bartáková.

Cílená propagace v Plzni

Šéf muzikálového souboru Divadla J. K. Tyla v Plzni, jenž si v říjnu na prknech Národního divadla v Praze převzal Cenu Thálie, považuje ocenění za největší satisfakci, jaká se herci může dostat. V životě se řídí tím, že chce dělat práci, jež má smysl. „Děkuji za všechny ty možnosti, co tu v Plzni máme. Děkuji městu za podporu, že nám dovolíte dělat muzikály na mimořádné úrovni. Plzeňské divadlo je z muzikálového hlediska špička,“ řekl Lumír Olšovský. Na setkání na radnici ho doprovodili ředitel Divadla J. K. Tyla Martin Otava a partner Lumíra Olšovského dramaturg Pavel Bár.

„Váš úspěch je i náš úspěch. Velmi gratulujeme. Přeji vám, abyste tento úspěch minimálně ještě jednou za pár let zopakoval. Připíjím současně i na celé naše divadlo,“ přivítal přítomné primátor Roman Zarzycký. Spolu s radní Eliškou Bartákovou poděkovali Lumíru Olšovskému za vše, co pro Plzeň dělá.

„Mým cílem je vést soubor, který odvádí špičkové výkony. Když ovace našich muzikálů neberou konce a přijíždějí diváci zdaleka, jen aby viděli plzeňský muzikál, mám pocit splněné mise,“ řekl Lumír Olšovský. Ten vlastní již dvě Thálie, první získal v roce 2001 za roli Cosmo Browna v klasickém muzikálu Zpívání v dešti, nyní k ní přidal cenu za roli profesora lingvistiky Higginse v muzikálu My Fair Lady. Ten trvá přes tři hodiny, při nichž v jedné z hlavních rolí tančí, zpívá, hraje.

Šéfem plzeňského souboru je Lumír Olšovský od roku 2016. Podle svých slov tehdy nad nabídkou ani vteřinu neváhal a v Plzni od té doby působí s jasnou představou o tom, co by měl muzikál dokázat, a jakou cestou k těm cílům jít. Současně chce, aby mohli Plzeňané hrdě hlásat, že v jejich městě se dělá prvotřídní muzikál. „Tvůrci, herci, muzikanti, ti ať jsou odkudkoliv. Plzeň by se měla stát středobodem. Je krásná, honosná a přitom střídmá. Kulturní a sportovní, bez ohledu na věk mladá a chytrá. Má v sobě západní progresivitu a východní srdce. Náměstí odpočinkově dýchá a zároveň živě pulsuje. Každý host našeho mimořádně talentovaného souboru by měl být pyšný, že hostuje právě tady,“ dodal Lumír Olšovský.

Tématem hovoru při přijetí byla také současná návštěvnost divadla i unikátní přístup k výchově dětských diváků. „Co se týká celkové návštěvnosti, tak oproti předcovidovému roku 2020, kdy jsme byli na 88 procentech, spadla v roce 2021 na 71 procent. Vývoj letošního roku nám ale dává naději, že to bude dobré, návštěvnost se zvýšila o téměř 3 procenta na 74 procent,“ řekl ředitel Martin Otava. Podle něj jsou lidé psychicky vyčerpaní v souvislosti s covidem, válkou na Ukrajině i ekonomickou situací, mnozí odvykli chodit do divadla a využívají různé on-line formy zábavy. „Naším úkolem nyní je dobrou nabídkou diváky přesvědčit, že na kulturu nelze rezignovat, že má své místo v jejich životech. Divadlo přeci není jenom umělecký zážitek, ale také společenská událost, příležitost sdílet čas s ostatními,“ dodal.

Primátor Roman Zarzycký divadlo pochválil také za to, že myslí i na dětské diváky. „Líbí se mi, že například na dětské představení se dá koupit lístek už za 79 korun,“ řekl. Podle Martina Otavy si tak Plzeň vychovává diváky od čtyř let, a to systémem pohádek od opery přes muzikál, v Plzni existuje dětské abonmá.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 16.11.2022 17:06



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka