Blíží se vyhlášení titulu Stavba roku Plzeňského kraje 2020

Bylo ukončeno hlasování veřejnosti o titul Stavba roku Plzeňského kraje 2020. Soutěž se blíží do finále a výsledky budou zveřejněny během slavnostního předávání cen, které proběhne 9. září v Měšťanské besedě v Plzni.

Jarní servisní akce AUTO CB

Kromě udělení titulu Stavba roku Plzeňského kraje 2020 bude v rámci galavečera udělena také Cena ČKAIT Plzeňského kraje 2020.

Nejen odborná porota, ale také široká veřejnost může rozhodnout, která z nominovaných staveb si odnese jedno z ocenění v soutěži Stavba roku Plzeňského kraje 2020. Hlasování o Cenu veřejnosti probíhalo na stránkách www.stavbarokupk.cz téměř celé dva měsíce, a to od 1. července až do 27. srpna. Všichni hlasující vybírali svého favorita z 22 staveb nominovaných odbornou porotou. Cena veřejnosti bude předána v rámci slavnostního galavečera, který se uskuteční ve čtvrtek 9. září 2021 v Měšťanské besedě v Plzni.

Vedle titulu Stavba roku Plzeňského kraje 2020 a Ceny veřejnosti bude kromě dalších ocenění vyhlášena také Cena ČKAIT Plzeňského kraje 2020. V letošním roce probíhá již XI. ročník této soutěže, kterou vyhlašuje Oblastní kancelář České komory autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě Plzeň. Soutěž probíhá paralelně se soutěží Stavba roku Plzeňského kraje a má svoji vlastní odbornou porotu.

„Cena ČKAIT Plzeňského kraje je zaměřena nejen na hotové stavby, ale i přímo na činnosti tzv. autorizovaných osob, jako jsou projekty, inženýrské návrhy, moderní stavební postupy a technologie. V letošním ročníku soutěže bylo vybráno odbornou komisí pět nominací, které reprezentují širokou škálu inženýrských činností zajišťovaných autorizovanými osobami naší Komory v Plzeňském kraji jako jsou průmyslové, technologické, dopravní a mostní objekty,“ doplnil Ing. Luděk Vejvara, Ph. D., předseda výboru ČKAIT oblast Plzeň.

Všech 5 nominovaných staveb v soutěži Cena ČKAIT Plzeňského kraje 2020 je zveřejněno na webových stránkách www.stavbarokupk.cz. Odborná porota pro Cenu ČKAIT vybírala nominace z celkem 12 přihlášených návrhů.

„Vítěz a držitel ceny ČKAIT Plzeňského kraje bude oznámen na slavnostním galavečeru 9. září 2021 společně s vyhlášením výsledků soutěže Stavba roku Plzeňského kraje 2020,“ dodává Ing. Luděk Vejvara, Ph. D.

Nominované stavby soutěžící o Cenu ČKAIT Plzeňského kraje 2020

Mosty v pohybu rekonstrukce mostu v km 35,579 trati Plzeň – Žatec
Nominaci na titul Cena ČKAIT 2020 získala autorizovaná osoba za projektovou dokumentaci rekonstrukce železničního mostu v km 35, 579 trati Plzeň – Žatec přes trvalý vodní tok-řeku Střelu. Cílem rekonstrukce bylo odstranění špatného stavebně – technického stavu mostu a přilehlého úseku železničního svršku, který měl za následek omezení traťové rychlosti i přechodnosti v tomto úseku trati. Odstraněním rychlostního omezení na mostě došlo ke zkrácení časů dopravy mezi stanicemi a díky nové mostní konstrukci s průběžným kolejovým ložem bylo dosaženo zlepšení kultury cestování, zatížitelnosti mostu a zvýšení bezpečnosti vlakové dopravy na železniční dopravní cestě.
Nominaci na Cenu ČKAIT udělila odborná porota za nevšední způsob rekonstrukce železničního mostu, který omezil trať pří výstavbě jen na minimální čas a přinesl podstatné zlepšení kultury cestování.
Prodloužení tramvajové trati na Borská pole, Plzeň
Nominaci na titul Cena ČKAIT 2020 získala autorizovaná osoba za projektovou dokumentaci k Územnímu rozhodnutí a stavebnímu povolení stavby. Prodloužení tramvajové trati, jejíž výstavba vyřešila nevyhovující situaci v industriální zóně Borská pole, se stalo jedním z klíčových projektů města Plzně a významně doplnilo městskou dopravní síť autobusů a trolejbusů o tramvajové spojení včetně přemostění silnice I/27. Stavba propojila centrum města Plzně s průmyslovou zónou s více než desetitisíci pracovními místy, obchodními centry, administrativními a bytovými domy a Západočeskou univerzitou. Vytvořily se tím podmínky pro vybudování terminálu MHD a POVED a pro chybějící záchytné parkoviště.
Stavba získala nominaci odborné poroty na Cenu ČKAIT za vyřešení složitého záměru vybudovat novou tramvajovou trať ve městě, vyřešení návaznosti všech komunikací, parkovišť i příjezdy k objektům ve staré zatížené oblasti, která touto dopravní stavbou ožila a stala se moderní příměstskou součástí.


Rekonstrukce Dlážděné ulice, Plzeň – Radobyčice

Nominaci na titul Cena ČKAIT 2020 získala autorizovaná osoba za projektovou dokumentaci ke stavbě veřejné dopravní infrastruktury, která řeší zejména dopravně závadná místa z hlediska bezpečnosti provozu pěších i vozidel. Stavba zahrnuje úpravu silnice III/180 32 v rozsahu od křižovatky Do Štěnovic x U Pole až na okraj zástavby ve směru Tyršův most (Plzeň) včetně návrhu nové okružní křižovatky v Radobyčicích. Realizace projektu přispěla k rozvoji bytové výstavby v tomto území, kde nově mohly vzniknout nové řadové domy a rodinné domy, které přispěly k rozvoji okrajové čtvrti v této lokalitě. Nová okružní křižovatka je bezpečnější, rychleji odbavuje dopravu a snížila se i hlučnost.
Stavba byla nominována odbornou porotou na Cenu ČKAIT za komplexní přístup k prostoru dříve nepřehledné křižovatky, její moderní řešení a doladění nové napojovací komunikace do zóny nového rodinného bydlení.

Sídlo společnosti a logistický areál firmy ASP Group Distributing, Letkov
Nominaci na titul Cena ČKAIT 2020 získaly autorizované osoby za projektovou dokumentaci, která vyřešila elegantně průmyslový design rozsáhlé budovy, která je užívána současně jako moderní showroom a zároveň jako sklad motocyklového zboží, příslušenství se vzorkovnou a dílnou pro sestavování jednotlivých strojů. Dále jsou zde moderní kanceláře s prostorami pro jednání s náročnými klienty a prostorné šatny pro mechaniky se sociálním zázemím. Již zastavěná plocha 3816 m2 a obestavěný prostor 33 533 m3 napovídá, o jak rozsáhlý objekt jde.
Odborná porota udělila nominaci na Cenu ČKAIT za profesionální spojení průmyslového objektu a reprezentativního moderně pojatého interiéru. Celý objekt byl zasazen do obnovené venkovní plochy.

Zařízení techniky prostředí pro výrobu PUR – hala 1B, BORGERS Volduchy
Nominaci na titul Cena ČKAIT 2020 získaly autorizované osoby za projektovou dokumentaci, která komplexně vyřešila zajištění tepelné energie pro přívod vzduchu do průmyslové haly, a to tepelnými čerpadly při současném zajištění chladící energie, tj. snížení ekologické zátěže v lokalitě a snížení ceny tepelné energie. Zadáním byla instalace sporného zařízení pro zajištění vyhovujících parametrů techniky prostředí při navýšení výrobní technologie. Původním návrhem bylo nainstalovat zařízení pro zpětné získávání tepla, které však bylo vyhodnoceno průzkumem za neekonomické. Nový použitý návrh byl koncepčním řešením k zajištěním přívodu vzduchu s minimalizací investičních a provozních nákladů.
Porota nominací na Cenu ČKAIT ocenila především ekologické řešení technologie do významného výrobního podniku. Tímto chce porota zdůraznit důležitost technického zařízení budov ve výrobních podnicích.

O soutěži Stavba roku Plzeňského kraje

Vyhlašovateli soutěže Stavba roku Plzeňského kraje jsou Plzeňský kraj a město Plzeň, odborným garantem je Krajská hospodářská komora v Plzeňském kraji.

Spoluvyhlašovateli jsou Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě (ČKAIT), Svaz podnikatelů ve stavebnictví v ČR a Obec architektů.

Soutěž se koná pod záštitou hejtmanky Plzeňského kraje Ilony Mauritzové, primátora města Plzně Martina Baxy a Ministerstva průmyslu a obchodu ČR.

Poznámka redakce: Zemní kabelové šachty Langmatz doporučujeme jako chytré řešení inženýrské výstavby ve městech.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 07.09.2021 08:05



0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka