Bobra uvěznila čistírna odpadních vod ve Starém Plzenci

V sobotu 14. 8. 2021 plzeňští zvířecí zácgranáři vyjížděli k případu bobra evropského spadlého do betonové retenční nádrže, bezpečnostního přepadu dešťové vody na čistírně odpadních vod ve Starém Plzenci.

Cílená propagace v Plzni

 Jak se bobr do nádrže bez vody dostal, zvířecí záchranáři nezjistili, ale sám vylézt ven opravdu nemohl. "Na místo nás přivolala obsluha čistírny, která všechny nádrže v objektu  pravidelně kontroluje. Tuto sezonu se však nejedná ani zdaleka o ojedinělý případ, bobra hned dvakrát po sobě odchytávali strážníci Městské policie Plzeň. Dle informace od kolegů, tak jeden zbloudilý bobr se pohyboval večer na Americké třídě v Plzni kousek od řeky Radbuzy. Podruhé vyjížděli strážníci k odchytu dalšího bobra do areálu plzeňského pivovaru," líčí šéd ekologů Karel Makoň.

 Ve všech třech případech byl náš největší hlodavec odchycen a vypuštěn na nejbližší řeku. Výskyt a pohyb bobrů na plzeňských řekách ochránci zvířat dlouhodobě monitorují a je běžný. Podle zjištěných dat je populace bobra evropského v Plzeňském kraji na svém vrcholu, a tak zejména mladí samci jsou kolikrát v rámci přirozené přírodní selekce vyhnáni mimo vodu a z teritoria domovských rodin, které si své území nekompromisně střeží.

"Za posledních deset let jsme dokonce zachytili i několik úhynů mladých samců, kteří byli pokousáni či zabiti jiným bobrem. I tak si příroda sama reguluje počty divokých zvířat v ekosystému," popisuje Makoň.

Na fotografiích vyproštění a vypuštění bobra evropského po pádu do betonové nádrže ČOV ve Starém Plzenci.  Bobr vypuštěn zpět na řeku Úslavu na lokalitě.

foto: desop

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka