Bolevák láká ke koupání. Voda má velmi dobrou kvalitu

Jedno z nejoblíbenějších rekreačních míst v Plzni – Velký bolevecký rybník, Plzeňany nazývaný Bolevák, slibuje na letošní letní sezonu příznivé podmínky ke koupání. Voda má podle odborníků velmi dobrou kvalitu.

Cílená propagace v Plzni

Hladina Velkého boleveckého rybníka je oproti loňsku vyšší. Hygienicky rizikové sinice ve vodě nejsou.

 „Do léta vstupuje Bolevák oproti předchozím sezonám v podstatně zlepšené kondici. Kvalita vody je velmi dobrá a hladina rybníka je výše, než byla loni touto dobou. Laboratorní analýzy už také v letošním roce dokládají zlepšení chemismu vody, proto očekáváme opětovný růst vodních rostlin, které pomohou kvalitu vody dále zlepšovat,“ řekl Aleš Tolar, náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí.

Podle hydrobiologa Jindřicha Durase má Velký bolevecký rybník se svými 43 hektary vodní plochy výjimečné postavení. „Velmi dobrá kvalita vody v posledním desetiletí je výsledkem v Česku ojedinělého projektu zaměřeného na obnovu rybničního ekosystému. V rybníku se podařilo zvládnout koloběh fosforu, tedy pro sinice naprosto klíčové živiny, a byla podstatně zředěna rybí obsádka. Výsledkem byl ústup sinic a výrazné zvýšení průhlednosti vody. Průhledná voda s sebou ale logicky nese i růst ponořené vegetace. Ta sice velmi zlepšuje kvalitu vody, ale zároveň vadí plavcům a jachtařům. Proto je biomasa ponořených rostlin ve vegetačním období regulována žací lodí Bolek,“ upřesnil Jindřich Duras.

V první polovině léta správci rybníka na část břehu pod Bílou Horou navezou štěrk dolomitického vápence. Ten se v mělké vodě bude pomalu rozpouštět a tím zvyšovat odolnost vody v rybníku proti výkyvům pH. „To je velmi důležité, protože když bude třeba razantněji omezit růst sinic, musí se použít několik tun síranu hlinitého, aby se sinicím odebrala nejdůležitější živina – fosfor, a ony nemohly růst. A síran hlinitý je kyselý, proto je nutné, aby voda v Boleváku tento zásah snadno ustála a neokyselila se současně také,“ vysvětlil Jindřich Duras.

Velký bolevecký rybník zažíval od roku 2017 období výrazně snížené hladiny vody. Deště v letech 2021 a 2022 mu nepomohly, většinu spadlé vody zachytila vyschlá krajina, les a ostatní vegetace. Situace vygradovala v srpnu 2022, kdy v rybníku chybělo do přelivu 134 centimetrů. Vzhledem k tomu, že průměrná hloubka rybníka je 2,05 m, byla to už kritická situace. Proto byl v září 2023 dokončen projekt přečerpávání vody z Berounky. Jedná se o složitou záležitost, protože vodu v Berounce je nutné řádně předčistit, Boleváku to ale výrazně pomohlo. Díky projektu je hladina výše, než by byla bez jeho existence. V době sucha má však projekt své limity. Nízký stav hladiny a průtoku vody v Berounce v těchto dnech již dopouštění neumožňuje. „Z důvodu poklesu aktuálního průtoku v řece Berounce pod limitní hodnotu minimálního zůstatkového průtoku, který je dán povolením k nakládání s vodami, byla úpravna vody pro doplnění Velkého boleveckého rybníka 16. června odstavena. Aktuální průtok v Berounce sledujeme a pokud to podmínky dovolí, bude čerpání vody opět zprovozněno,“ informovala mluvčí Vodárny Plzeň Dana Veselá. Další vývoj bude záležet na počasí – kolik naprší a kolik se odpaří – i na tom, jak se bude dále dařit čerpání a čištění vody z Berounky. 

V zimním období proběhly i práce na regulaci pobřežních porostů rákosu a orobince, které měly snahu se při snížené hladině silně rozrůstat. „Na rekreačně exponovaných místech bude třeba v omezování rákosu i orobince pokračovat i v létě. Aktuálně se hledá optimální způsob, tedy jakou mechanizaci použít,“ doplnil náměstek Aleš Tolar.

Další rybníky

Rybník Košinář se odlišuje od ostatních rybníků v soustavě tím, že jakost vody je z pohledu koupání podstatně horší. Je to tím, že na Košináři se s koupáním nepočítá a rybník je nově využíván pro sportovní rybolov. Proto je i rybí obsádka podstatně hustší a způsobuje svým rytím silný zákal a uvolnění živin, které pak podporují růst planktonních řas.

Ostatní rybníky soustavy se vyznačují velmi dobrou kvalitou vody. Průhlednost se pohybuje mezi 1 až 1,5 metru a po sinicích není ani stopy. Ponořené vodní rostliny jsou sice na většině rybníků přítomny, což je pro kvalitu vody velmi dobře, nacházejí se však mimo plochu nejvíce využívanou plavci a v míře, která neomezuje rekreaci. Chemicky a mikrobiologicky je voda v rybnících setrvale velmi dobré jakosti. Příznivý vývoj očekávají hygienici i v dalším průběhu léta.

Informace o stavu hladiny rybníka, čerpání a teplotě vody je možné sledovat na webu www.bolevak.plzen.eu.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
23.06.2023 17:04



0 +
 
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka