Brdy lákají na novou naučnou stezku Jordán

CHKO Brdy má novou naučnou stezku, která návštěvníky provede po turisticky oblíbeném okolí vřesovišť na bývalé dopadové ploše Jordán.

Jarní servisní akce AUTO CB

Stezka má celkem 8 zastavení, 1 klasický velký informační panel a 7 malých kovových panelů, netradičně umístěných na solitérních kamenech, které jsou příspěvkem k zachování nezastavěné krajiny CHKO. “.

Naučná stezka se věnuje především přírodním hodnotám území.  Panely i tabule jsou doplněny QR kódy*, pod kterými se skrývají další rozšiřující informace ke každému tématu, např. historie zkušebního pěchotního srubu CE Jordán – tzv. „Benešák.

Na naučné stezce má návštěvník možnost zažít pocit z minimálně zastavěné krajiny, tmy a ticha, což jsou významné hodnoty CHKO Brdy. Zároveň při příznivém počasí je vidět až vrcholky Krušných hor, Milešovku, Říp, Křivoklátsko, Český kras, jižní okraj Prahy nebo i Ještěd.

Naučná stezka Jordán, která naplňuje Interpretační plán CHKO Brdy, byla vytvořena AOPK ČR, Správou CHKO Brdy.

* Vzhledem k tomu, že Brdy jsou odlehlou a členitou krajinou, může se stát, že signál mobilních operátorů potřebný k zobrazení obsahu QR kódů nebude u všech zastavení k dispozici. Mnohdy stačí po načtení QR kódu popojít pár kroků a obsah se zobrazí. V obzvláště nepříznivých podmínkách lze QR načíst do svého mobilního zařízení a obsah prohlédnout doma. Jednotlivá zastavení stezky je možné procházet v libovolném pořadí, návštěvníci si mohou sami vybrat, kde na stezku nastoupí a kolik zastavení si prohlédnou.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka