Bruslení na boleveckých rybnících nemusí být bezpečné

Se stále tužšími mrazy vzrůstá v Plzni počet lidí, kteří chtějí bruslit na ledě. Správci městských rybníků proto varují před úskalím tenkého ledu.

Jarní servisní akce AUTO CB

„Doba, kdy se z Boleváku v zimě těžily vagony tlustého ledu k chlazení piva je dávno pryč. I ostatní naše rybníky v posledních letech zamrzají jen zřídka a led bývá tenčí. Síla ledu se během zimy neustále mění. V Boleváku může být led nestabilní i vzhledem ke stále stoupající hladině. Hlavně první led, který láká zejména děti, bývá zrádný. Na bezpečnost by proto měli myslet hlavně rodiče a zbytečně neriskovat chůzí po ledě,“ řekl Aleš Tolar, náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí, do jehož gesce spadá i oblast Boleveckých rybníků.

„Nebezpečná jsou hlavně místa, kde v rybníce proudí voda, zejména tedy u přítoků vody do rybníka a kolem výpusti a přepadu. Při nižších mrazech tam hladina často vůbec nezamrzne. Jako u přítoku od Malého boleveckého rybníka,“ doplnil vedoucí oddělení vodního hospodářství a rybářství Správy veřejného statku města Plzně Martin Gregar.

Úskalí tenkého ledu znají hlavně dálkoví bruslaři. Najezdí totiž na ledě i desítky kilometrů za den většinou právě po rybnících a přehradách. Vždy ale s sebou mají vodotěsný batoh se suchým oblečením a na krku píšťalku a dva kovové vyprošťovací bodce s rukojetí, které jim v případě, že by se pod nimi prolomil led, pomohou vytáhnout se zpátky na něj. Vyprošťovací bodce jsou dvě rukojeti s třícentimetrovými dlouhými ocelovými hroty, které lze v případě proboření zaseknout do ledu a přitáhnout se. Hodí se také delší hůl na prozkoumání ledu. Čím vyšší tón má led při úderu holí, tím je slabší. Místa, kde jsou v ledu pukliny či pod něj vytéká voda z nějakého přítoku, bruslaři s respektem objíždějí. Pro bezpečné bruslení ve více lidech je třeba minimálně 18 centimetrů silný led, který se vytvoří až po několika dnech trvajícím mrazu s teplotami – 15 stupňů Celsia či nižšími. V případě, že je led pokrytý sněhem, promrzá pomaleji, a navíc v něm nejsou vidět praskliny či jiné anomálie. Z důvodu bezpečnosti by nikdo neměl vstupovat na led, když je sám. Právě přítomnost další osoby může být pro případnou záchranu klíčová.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka