O prestižní značku se zde ucházelo celkem 104 produktů od 38 výrobců, porota přitom ocenila 9 z nich. Značku Regionální potravina získávají každoročně nejkvalitnější zemědělské nebo potravinářské výrobky, které zvítězí v krajských soutěžích. Jedná se o produkty vyrobené v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže.
K udělení značky Regionální potravina Plzeňského kraje 2020 navrhla hodnotitelská komise následující výrobky:
Kategorie: Výrobek a výrobce:
1. Masné výrobky tepelně opracované Zlatý Bůček Plzák z Plzně s.r.o.
2. Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy Žihelský trhák s medvědím česnekem a feferonkou Jaroslav Procházka
3. Sýry včetně tvarohu Tvaroh tučný Václav Dub
4. Mléčné výrobky ostatní Jogotvaroh Meclovská zemědělská, a. s.
5. Pekařské výrobky včetně těstovin Chléb víkendový PEKO - Němečková s.r.o.
6. Cukrářské výrobky včetně cukrovinek Klatovský perník Střední škola zemědělská a potravinářská, Klatovy, Národních mučedníků 141
7. Alkoholické a nealkoholické nápoje (s výjimkou vína z hroznu révy vinné) Hrobník 15° černý speciál Robert Beneš
8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě Pikantní okurkový salát Josef Vanický
9. Ostatní Tolstolobik uzený, porcovaný Zpracovna ryb Klatovy a.s.
„V letošním ročníku to měla porota velmi těžké, což dokládaly i malé rozdíly v bodovém hodnocení. Jsme rádi, že se Regionální potravina Plzeňského kraje uskutečnila a z našeho pohledu i povedla“, říká regionální koordinátor Ivo Šašek.
Ocenění Regionální potravina mohou získat pouze malí a střední producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Vítěz dostává certifikát a může značku Regionální potravina daného kraje užívat čtyři roky. Po této lhůtě ji musí opět obhajovat.
Komisi, která o udělení ocenění rozhoduje, tvoří zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. V současné době je oceněno 409 produktů od 313 výrobců. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na regionalnipotravina.cz.