Budoucí sestry z Německa dělají praxi v pediatrické péči v Domažlicích

Domažlická nemocnice začala poskytovat praxi německým studentkám oboru praktická sestra. Děje se tak na základě smlouvy o zajištění praktické výuky.

Jarní servisní akce AUTO CB

Tu uzavřely loni na podzim Plzeňský kraj a nemocnice s Odbornou školou ošetřovatelství v Bad Kötztingu (Berufsfachschule für Pflege Bad Kötzting) a zemským okresem Cham (Landkreis Cham). V těchto dnech nastoupila do nemocnice první studentka Justyna Vörösova. Dva týdny bude vykonávat praxi na dětském oddělení, kde se pod dohledem zkušené české sestry učí například měřit dětským pacientům vitální funkce nebo podávat injekce či léky. Praxi letos nemocnice poskytne čtyřem německým studentkám. V příštích letech bude jejich počet narůstat. A možná i obory, v nichž budou praxi vykonávat.

Jedná se o dívky nebo ženy, které už v Německu vykonávají práci ošetřovatelky, ať už v nemocnicích nebo v domovech pro seniory. „Mají základní zdravotnické vzdělání, ale ve škole v Kötztingu si dalším tříletým studiem zvyšují kvalifikaci na úroveň, jako je u nás praktická sestra. A k tomu potřebují výkon praxe na různých pracovištích,“ popisuje hlavní sestra Domažlické nemocnice Jana Boučková s tím, že ve většině oborů vykonávají praxi přímo v Chamu nebo v jeho okolí. Tamní nemocnice ale nemá dětské oddělení. Pediatrickou praxi proto absolvují v Domažlicích, která má i pro tento obor vzdělávací akreditaci.

„Sami jim dokážeme zajistit praxi v intenzivní péči, na chirurgii, v oboru vnitřní lékařství nebo následné péči, ale nejbližší pediatrické oddělení je v Regensburgu nebo Lansdshutu, což je daleko. Proto jsme loni oslovili naše sousedy – Plzeňský kraj a Domažlickou nemocnici, kde je péče o dětské pacienty na velmi dobré úrovni,“ říká Winfried Ellwanger vedoucí odborného vzdělávání Vysoké školy kraje Cham (Volkshochshule im Landkreis Cham), pod níž škola v Kötzingu spadá.

„Do ročníku chodí 25 studentek, které musí během tří let absolvovat všechny typy praxí. Protože naše spolupráce s Domažlickou nemocnicí teprve začíná, vybralo si letos pediatrii zatím pět z nich. Předpokládám, že na základě ohlasů a zkušeností se jich za rok přihlásí mnohem více. Zatím tomu vše nasvědčuje. Justyna je po prvním týdnu velmi spokojená. Naší snahou je, aby zde praxi vykonaly všechny studentky a nevylučuji, že do budoucna spolupráci rozšíříme i do dalších oborů. V Chamu například zvažujeme navýšit vzdělávání v oboru fyzioterapie, takže se nabízí tato možnost,“ dodává Winfried Ellwanger.

Současná smlouva zatím umožňuje, aby v nemocnici vykonávalo praxi v každém akademickém roce až 30 studentů z Německa, nejvýše po pěti najednou. „Tím, že se jich v tom letošním zahajovacím roce přihlásilo pět, tak je pro obě strany výhodnější nabídnout individuální praxi. Proto k nám budou chodit postupně po jedné. K dispozici budou mít mentorku, která jim nejen ukáže všechny potřebné činnosti, ale zároveň se s nimi dorozumí německy, a naopak je bude učit české výrazy,“ doplňuje Jana Boučková.

První studentka si praxi zatím chválí. „Jsem tu velmi spokojená. Je tu hezké prostředí a kolektiv mě přijal vlídně a baví mě práce s malými dětmi. Nástavbové vzdělání si dělám proto, že jsem chtěla pracovat jako sestra v intenzivní péči. Teď ale vidím, že by mi nevadilo pracovat ani s dětmi,“ říká Justyna Vörösova, která se snaží s pacienty i komunikovat. „Jsem rodilá Polka, takže česky trochu rozumím a maminky dětí rozumí i trochu mě,“ dodává.

Jedná se sice primárně o spolupráci školy a nemocnice, ale význam je širší. „Domažlická nemocnice patří nejen v Plzeňském kraji k zařízením, které je nejblíže k německé hranici a lze očekávat, že stejně jako se rozvíjí přeshraniční turistika nebo se propojuje kultura či pracovní trh, tak se bude postupně propojovat i poskytování zdravotní péče. Toto je jeden z kroků, jak jít integraci naproti,“ řekl při podzimním podpisu smlouvy hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták, podle něhož může Domažlická nemocnice časem poskytovat péči i německým občanům nebo komerčně nabízet například operační sály německým lékařům.

Spolupráce Plzeňského kraje a Bavorska napříč všemi směry trvá řadu let od otevření hranic po roce 1989. „Na úplném počátku byla naše spolupráce velmi náročná. Tehdy jsme byli dva různé systémy, u nichž se zdálo, že nejsou a nemohou být kompatibilní. Za těch 30 let spolupráce jsme ale dokázali toto překonat a krok za krokem jdeme dál. Dohoda školy a nemocnice je toho důkazem. A že přeshraniční spolupráce funguje, to vidíme v praxi například na spolupráci hasičů a záchranářů v přeshraničním záchranném centru,“ doplnil Franz Löffler, zemský radní okresu Cham.

Domažlická nemocnice je jedna z mála českých nemocnic, která má mezinárodní certifikát kvality ISO 9001:2015 a vůbec první, která si v roce 2019 nechala zhotovit audit k akreditaci pro celou nemocnici u prestižní auditorské společnosti TÜV SÜD z Německa. 

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka