Byt v Plzni bude sloužit ke sdílenému bydlení studentů univerzity se seniory

Byt o velikosti 5+1 ve Veleslavínově ulici 26 v druhém patře pronajme město Plzeň nově Západočeské univerzitě v Plzni. Ta požádala o nájem bytu pro studenty Katedry sociologie Západočeské univerzity v Plzni.

Cílená propagace v Plzni

„Propojování generací seniorů a mladých lidí považuji za skvělý nápad.  Zde ubytovaní studenti sociologie a sociální práce budou pomáhat seniorům ubytovaných o patro níže, a to pod dohledem magistrátního oddělení sociální práce a dostupného bydlení,“ vysvětlil radní pro oblast ekonomickou, bytovou a nakládání s majetkem města David Šlouf a doplnil, že nájemní smlouva bude uzavřena na dobu určitou dle požadavku univerzity, a to na dva roky s účinností od 1. září 2021.

„Vážíme si důvěry města, které nás podpořilo v záměru propojování generací. Jsme rádi, že spolupráce mezi magistrátem a naší katedrou sociologie, respektive Západočeskou univerzitou nabývá v tomto projektu další úrovně, tedy že od výzkumů přecházíme k ještě viditelnějším formám zapojování se do chodu města a pomoci jeho obyvatelům. Nejcennější na této skutečnosti mi přijde fakt, že hlavními nositeli a realizátory spolupráce budou naši studenti,“ řekl Jan Váně, vedoucí katedry sociologie Západočeské univerzity v Plzni.

Výše základního nájemného činí 50 korun za metr čtvereční podlahové plochy bytu za měsíc.

Plzeň loni na podzim dokončila rekonstrukci dvou bytů ve Veleslavínově ulici 26 pro tzv. sdílené bydlení. Jeden z bytů slouží k bydlení seniorům, druhý mladým lidem, kteří by měli pomáhat seniorům například s úklidem, nákupem a podobně.

Oba byty byly původně v havarijním stavu, proto se musela vyměnit okna, strhnout podlahy až na konstrukci stropu a znovu je vybudovat, všechny stěny musely být seškrabány, vyštukovány a vymalovány. Dále se měnily rozvody vody a kanalizace, bylo vybudováno etážové vytápění, upravena byla dispozice bytů, byly osazeny nové kuchyňské linky a vystavěny nové koupelny. Byty byly nadstandardně vybaveny zařizovacími předměty a nábytkem. V kuchyních byly osazeny indukční desky, vestavěné trouby a vestavěné myčky, pro lepší komfort byly dodány i mikrovlnné trouby. Do prádelen byly nainstalovány pračky se sušičkou. V chodbě bytů byly umístěny vestavěné skříně pro zvýšení kapacity úložných míst. Celkové náklady na úpravu obou bytů byly 5,284 milionu korun s DPH. Každý z bytů má 5 samostatných pokojů, všechny tyto pokoje jsou neprůchozí a zajišťují tak budoucím klientům soukromí. V bytech je dále společenská místnost s kuchyňským koutem, dvě koupelny, dvě toalety a prádelna.

ilustrační foto


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka