Čápice z Chotěšova zvládla s přehledem úděl samoživitelky

Je pátek 11. 6. 2021. Kolem poledne telefonuje šéfovi zvířecích záchranářů z Plzně Karlu Makoňovi paní Hana Vránová z Chotěšova, že pod hnízdem leží poraněný dospělý čáp.

Cílená propagace v Plzni

"Já jsem však cca 100 km od Plzně, a tak žádám paní Vránovou a pana Jana Pivrnce, který telefonoval hned po paní Vránové, aby mým jménem požádali o součinnost a pomoc i profesionální hasiče HZSPK a dospělého čápa ze střechy sundali. Jak jsme se dohodli, tak se i stalo, a my jsme si dospělého čápa převzali od hasičů v Nýřanech," líčí Makoň.

Zároveň na lokalitu vyráží Makoňův kolega Karel Rada s dcerou Lindou, aby od Pivrnců z kuchyně nepřetržitě pět hodin (do 21:30 hod.) sledovali aktuální dění na obsazeném čapím hnízdě. "Večer, když jsem je v Chotěšově vyzvedl, bylo už úplně jasné, že poraněný samec pod hnízdem je partner samice, která zůstala na hnízdě se třemi cca 3 týdny starými mláďaty úplně sama," dodává Makoň.

Naštěstí samice však na samce nečekala a ještě téhož dne se ujala své nové úlohy samoživitelky. Během několika málo hodin mláďatům přinesla dvakrát potravu, jednou vodu a zvládla i hlídat mláďata před jinými čápy. Je to naprosto neuvěřitelné, jak silný „mateřský“ pud se u této samice projevil. Od 11. 6. 2021 do 7. 7. 2021 se vzorně starala o tři čapí mláďata bez samce, aniž by museli zvířecí záchranáři do průběhu hnízdění jakkoliv zasahovat. Svým chováním tak podle Plzeňáků překonala i celoevropsky sledovaného samce Bukáčka na hnízdě v Malých Bukách, kterému s krmením pomáhají místní lidé.

"Pravda, naše samice z Chotěšova měla v době ztráty partnera mláďata už minimálně o dva týdny starší, ale zase se o ně stará úplně sama, vzorně a dodnes bez lidské pomoci! Určitě ji navrhneme na titul „Matka roku“, i když šance na výhru je mizivá, jelikož ji u toho nesledovala žádná webová kamera. Děkuji i lidem pod hnízdem, zejména za jejich pomoc a přístup," říká Karel Makoň.

 Bohužel návrat poraněného samce k rodině se nekonal, jelikož na základě kritického zdravotního stavu ho musel veterinární lékař po dvou týdnech ve stanici utratit, ale to nemění nic na tom, že příroda si ve většině případů dokáže poradit i sama, aniž by k tomu potřebovala naše rady a FB.  

foto: desop

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka