Čechošvýcarka Iren Stehli vystavuje v Plzni Druhý život

Ve středu 19. září byla v plzeňské Galerii Ladislava Sutnara otevřena výstava fotografií česko-švýcarské fotografky Iren Stehli.

Cílená propagace v Plzni

Výstava je unikátním putovním projektem, který připravilo Švýcarské velvyslanectví v České republice u příležitosti 50. výročí pražského jara 1968 a 100. výročí založení Československa. Umělkyně na portrétních fotografiích prezentuje pohled na téma migrace skrze osudy Čechů a Slováků, kteří po roce 1968 opustili Československo a za svůj nový domov si zvolili Švýcarsko. Portrétní fotografie pětadvaceti osobností doprovodí příběhy o jejich druhém životě v nové zemi. Výstava bude otevřena za přítomnosti švýcarského velvyslance Dominika Furglera a hejtmana Plzeňského kraje Josefa Bernarda. Vernisáže se zúčastní také pan Ivan Lefkovits, zakladatel Imunologického ústavu v Basileji. Upozorňujeme návštěvníky, že při vstupu na vernisáž je nutné prokázat se pozvánkou.

Putovní projekt se na jaře tohoto roku představil v pražské Galerii kritiků a ve zlínské Galerii Václava Chada, po Brně, kde byla výstava prezentována v Domě umění, uzavře putování výstavy právě Galerie Ladislava Sutnara v Plzni.

Mezi portrétovanými osobnostmi jsou například: spisovatelka Irena Brežná, která získala švýcarskou literární cenu za knihu, ve které se staví kriticky k postavení žen ve švýcarské společnosti a k jejímu postoji k uprchlíkům, prof. Ivan Lefkovits, zakladatel Imunologického ústavu v Basileji, který se zároveň zasazuje o uchování vzpomínek lidí, kteří stejně jako on přežili holokaust. Zakladatel skupiny Blue Effect Jiří George Kozel už rok po emigraci začal hrát na rockových koncertech po celém světě. Hokejista Jaroslav Krupička se stal jedním z úspěšných československých sportovců, kteří pozvedli švýcarský sport na světovou úroveň.

Okupace Československa armádami „spřátelených“ vojsk roku 1968 rozpoutala mimo jiné i masivní vlnu emigrace. Tisíce Čechů a Slováků sebraly odvahu a udělaly velký krok do neznáma, aby mohly žít důstojně a svobodně. Více než 40 000 lidí se uchýlilo do Švýcarska, 14 000 se zde usadilo natrvalo. Jak dnes, po padesáti letech, vnímají svoji identitu lidé, kteří si zvolili Švýcarsko za svůj druhý domov? Jakými cestami se odvíjely jejich osudy? Jaký vztah mají dnes ke své původní vlasti? To jsou otázky, které si klade česko-švýcarská fotografka Iren Stehli. Její portrétní fotografie pětadvaceti osobností budou doplněny doprovodnými texty, které umožní nahlédnout hlouběji do jejich příběhů. Doprovodí je také dokumentární snímek švýcarské režisérky a studentky FAMU Fiony Ziegler.

Iren Stehli (*1953, Curych) vystudovala slavistiku na Karlově Univerzitě v Praze a fotografii na FAMU, dokumentovala mimo jiné život v období normalizace, působila jako ředitelka švýcarské kulturní nadace Pro Helvetia Prague, dnes působí střídavě v Praze a v Curychu.

Doprovodný program:
25. 9. v 17 h - komentovaná prohlídka s autorkou Iren Stehli
8. 10. v 18 h - projekce filmu v kině Měšťanské besedy „My a Matterhorn, Matterhorn a my“
a beseda s režisérem Bernardem Šafaříkem

Iren Stehli: Druhý život

Vernisáž:   19. září 2018 v 18 hod.
Místo konání:    Galerie Ladislava Sutnara, Riegrova 11, Plzeň
Termín:   20. 9. – 14. 10. 2018
Výstavu pořádá:    Švýcarské velvyslanectví v České republice
a Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara ZČU v Plzni

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka