Cena Stavitel mostů oceňuje přeshraniční aktivitu, získali ji pendleři

Spolek Bavaria Bohemia e.V. vyznamenal 23. června již po čtrnácté osobnosti, organizace, iniciativy a partnerské projekty cenou "Brückenbauer | Stavitel mostů".

Jarní servisní akce AUTO CB

Za rok 2020 byl oceněn jeden čestný laureát, tři osobnosti a jedno partnerství škol. Za rok 2021 byla udělena pouze jedna zvláštní cena - ta však byla určena velmi početné skupině osob. Ve své slavnostní řeči ocenil německý velvyslanec v České republice, Dr. Christoph Israng, laureátky a laureáty za jejich přeshraniční aktivitu a Centrum Bavaria Bohemia jako kulturní točnu mezi Plzeňským krajem a Horní Falcíi mezi Českou republikou a Bavorskem. Poprvé byla celá akce vysílána živě, protože se jí kvůli pandemii mohl zúčastnit jen malý počet lidí.

Udílení cen se konalo v rámci projektu Kultura bez hranic – Setkávání Čechy-Bavorsko 2021, který je podporován Česko-německým fondem budoucnosti (ČNFB) a okresem Schwandorf. Patronát nad touto významnou událostí převzala společnost OVEG(Ostbayerische Verwertungs- und Energieerzeugungsgesellschaft mbH), ceny ze skla vytvořila, stejně jako každý rok předtím, společnost Irlbacher Blickpunkt Glas GmbH se sídlem v Schönsee.   

Přítomné laureáty a řečníky v CeBB a digitálně připojené publikum přivítala vřelými slovy moderátorka Irene Träxler, předsedkyně zřizovatelského spolku CeBB. Ředitel Česko-německého fondu budoucnosti Dr. Tomáš Jelínek ve svém uvítacím projevu zdůraznil význam všech, kteří v každodenním životě neúnavně pracují pro dobré sousedství mezi Českou republikou a Německem – a kteří ve svém úsilí nepolevili ani ve ztížených podmínkách pandemie. Česko-německý fond budoucnosti, který zde zastupovala také německá ředitelka Petra Ernstberger, bývalá členka spolkového sněmu, podporuje přeshraniční projekty a již dlouho také setkávání v Centru Bavaria Bohemia.

Dr. Christoph Israng, odstupující německý velvyslanec v České republice, ve svém slavnostním projevu zdůraznil enormní napětí, kterému byly česko-německé vztahy během pandemie vystaveny. „Můžeme být hrdí na to, že se nám za posledních 30let podařilo vybudovat mosty, které jsou odolné i v těžkých dobách,“ zdůraznil s odkazem na společné překonání krize. Vzdal hold laureátům, kteří každý svým způsobem významně přispěli k česko-německému porozumění, a poblahopřál spolku Bavaria Bohemia e.V.k vynikajícímu výběru laureátů. V souvislosti s pandemií zakončil svou řeč: „Uzavření hranic nám ukázalo, co bychom ztratili, kdyby se někdy staly hranice opět nepropustnými."

Jednou ze zvláštností letošního slavnostního předávání cen bylo, že se ceny udělovaly za dva roky - 2020 a 2021. Slavnostní předávání cen za rok 2020 bylo kvůli pandemii odloženo. Za rok 2021 bylo uděleno pouze jedno ocenění: Přeshraniční dojíždějící, kteří den co den dělí své životy mezi Českou republikou a Německem a byli právě v době pandemie vystaveni velkému tlaku kvůli omezení příhraničního provozu a nepřátelskému chování z různých stran, byli oceněni hlavním jednatelem IHK Dr. Jürgenem Helmesem v jeho projevu jako "stavitelé mostů každodenního života". Vyjádřil své uznání za velkou loajalitu, kterou přeshraniční pendleři v těžkých chvílích projevují vůči svým zaměstnavatelům, kolegům, zákazníkům nebo pacientům.

Po předání cen Stavitele mostů vyjádřil Richard Tischler, místopředseda okresního úřadu, ve své závěrečné řeči radost z této velkolepé kulturní akce a vynikající organizace. Poděkoval týmu CeBB, dobrovolným pomocníkům, sponzorům a hudebníkoviJeffu Beerovi, který celou akci doplnil o virtuózní vystoupení na bicí nástroje.

Cena "Brückenbauer | Stavitel mostů", která byla poprvé udílena v roce 2007, oceňuje neúnavné nasazení občanů a institucí převážně v rámci čestného úřadu v oblasti porozumění mezi sousedními regiony České republiky a Bavorska.

Laureáti 2020

Čestná cena

  • Jaroslav Rudiš

Kategorie Osobnosti

  • Veronika Kupková (kategorie „Mladí stavitelé mostů“)

  • Eugenie von Trützschler

  • Karl Suchý

Kategorie Partnerský projekt

  • Partnerství škol Realschule Vohenstrauß – Gymnázium a obchodní akademie Stříbro

Laureáti 2021

Zvláštní cena

  • Přeshraniční pendleři, zastoupení Asociací pendlerů České republiky

Záznam živého přenosu bude k dispozici na www.bbkult.net


Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka