Centrální obvod podpoří propagaci příběhu Věry Kohnové

Částku 15 000 korun věnuje centrální plzeňský obvod spolku, který zpracovává příběh talentované židovské dívky Věry Kohnové.

Jarní servisní akce AUTO CB

Věrka žila v Koperníkově ulici a spolu s celou rodinou byla za války transportována do koncentračního tábora.
„Rozhodli jsme se finančně podpořit výrobu a instalaci pamětní desky Věry Kohnové na domě v Koperníkově ulici v Plzni a také propagaci jejího příběhu. Příběh dívky bude připomenut vzpomínkovým průvodem, čtením z jejího deníku nebo přednáškami,“ vysvětluje místostarosta obvodu Ondřej Ženíšek.

"Považuji za důležité připomínat příběhy lidí, kteří žili v našem okolí. Tento příběh je o to zajímavější, že se dochoval v deníku, který Věra Kohnová před transportem psala,“ dodává starosta David Procházka. Podpisu darovací smlouvy se zúčastnil také 1. místostarosta Petr Baloun: „Překvapilo mě, že k deníku se spisovatelka Jana Poncarová dostala v podstatě náhodou, když zjistila, že ho ukrývala před zničením kdysi její prateta. Už teď jsem zvědavý na připravované nové rozšířené zpracování tohoto deníku v knižní podobě.“
Spolek W21, který finanční dar obdržel, zastupuje plzeňská spisovatelka Jana Poncarová: „Jsem ráda za každou podporu tohoto projektu. Pamětní desku plánujeme odhalit během ledna příštího roku, ale závisí to ještě na dalších okolnostech. Chystáme také například komentované procházky a v budoucnu také nové doplněné vydání deníku Věry Kohnové, na kterém má velký podíl historik Jiří Sankot.“
Jana Poncarová spolu s dalšími iniciovala vznik pamětní desky a začala se příběhem Věry Kohnové zabývat. Výroba a instalace pamětní desky bude realizována ve spolupráci s plzeňskými umělci Janem W. Vlčkem, Tomášem Matějkou a majiteli domu v Koperníkově ulici č. 1146/43.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka