Centrem Dnů lidové architektury je Selský dvůr U Matoušů

Centrem devátého ročníku Dnů lidové architektury Čech, Moravy a Slezska se stane národní kulturní památka Selský dvůr U Matoušů v plzeňském Bolevci.

Cílená propagace v Plzni

Dny lidové architektury v Plzeňském kraji se uskuteční od 17. do 24. července 2021, kdy slavnostní zahájení proběhne právě v plzeňském statku, zakončení naopak bude v Expozici lidové architektury jihozápadních Čech v Chanovicích 24. července. Připraveno je také Putování za lidovými stavbami Plzně. Záštitu nad akcí převzal plzeňský primátor Martin Baxa.

Národní kulturní památka Selský dvůr U Matoušů v Bolevci dominuje Bolevecké návsi a nabízí nahlédnutí do života sedláků v okolí Plzně. Dvůr prošel citlivě provedenou kompletní památkovou obnovou. Sobotní program (17. července) nabídne návštěvníkům po celý den prohlídky interiérů selského dvora, ukázky tradičních řemesel, prodej regionálních potravin i dalších výrobků, vystoupení folklorní skupiny Máj z Blatnice u Plzně či výstavu Lidové stavby Plzně.

Selský dvůr U Matoušů se rovněž stane výchozím bodem pro Putování za lidovými stavbami Plzně, během něhož se zájemci seznámí s vybranými unikátně zachovanými památkově chráněnými historickými centry Božkova, Koterova a Černic, původně samostatnými vesnickými sídly v blízkosti Plzně. Přibližně tříhodinovou trasu exkurze s odborným výkladem bude možno absolvovat zdarma autobusem, který vyjede ve 13 hodin od Selského dvora U Matoušů v Bolevci. Účast je možno si rezervovat předem na e-mailové adrese e.henkrichova@foibos.cz nebo na telefonu 777 100 557.

Závěr Dnů lidové architektury Plzeňského kraje proběhne v sobotu 24. července opět s doprovodným programem v Expozici lidových staveb v Chanovicích, kam Vlastivědné muzeum v Klatovech transferuje a veřejnosti zpřístupňuje v terénu ohrožené převážně roubené vesnické stavby z Šumavského předhůří a Horažďovicka.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
16.07.2021 14:06



0 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka