Centrum stavitelského dědictví Plasy otevřelo expozice

Národní technické muzeum otevřelo v letošním roce Centrum stavitelského dědictví v Plasích tento týden.

Cílená propagace v Plzni

 Jeho provoz, stejně jako provoz hlavní budovy NTM v Praze na Letné, je přizpůsoben současným podmínkám a expozice jsou připraveny s velkou péčí tak, aby se návštěvníci muzea mohli cítit bezpečně. Centrum stavitelského dědictví NTM Plasy bude v roce 2020 otevřeno od 26. května do 1. listopadu každý den kromě pondělí od 9 do 17 hodin, včetně státních svátků.

„Jsem nesmírně rád, že můžeme Národní technické muzeum včetně jeho poboček v Plasích a v Chomutově opět otevřít návštěvníkům,“ říká generální ředitel NTM Karel Ksandr. „Centrum stavitelského dědictví NTM Plasy je vítaným turistickým cílem, ať už svou polohou v malebném údolí řeky Střely nebo svou jedinečnou muzejní expozicí.“

Výstavní program Centra stavitelského dědictví NTM Plasy nabízí vedle stavitelství i další témata Centrum stavitelského dědictví NTM Plasy se zaměřuje především na prezentaci stavební historie. Nejvzácnější exponát, který mohou návštěvníci v expozici vidět, je však ze zcela jiné oblasti. „Každoročně se snaží Národní technické muzeum přinést návštěvníkům do Plas kromě stavitelství ještě i jiné téma,“ přibližuje záměry NTM Karel Ksandr. „Pro letošní rok, kdy Centrum stavitelského dědictví NTM Plasy bude slavit páté výročí své existence, jsme vybrali opravdu skvost. V Plasích vystavíme jeden z nejvzácnějších předmětů ze sbírek NTM, a sice renesanční armilární sféru. Byla vyrobena v letech 1560–1580 a je jediná z té doby u nás dochovaná.“ Tento astronomický přístroj, který se stal symbolem renesanční vědy, sloužil jednak jako demonstrační pomůcka při výuce, ale i jako pozorovací a měřicí přístroj. Byl sestrojen ještě podle geocentrické ptolemaiovské teorie, tedy se Zemí umístěnou ve středu planetární soustavy.

Také jedna z nově připravených výstav obohacuje Expozici stavitelství o jiný pohled na svět. Nese název Fenomén Favorit a je věnovaná příběhu legendární tuzemské cyklistické značky. Na výstavě budou moci návštěvníci vidět takové unikáty, jako jsou bicyclebalové kolo dvacetinásobných mistrů světa bratrů Pospíšilových, dráhovka Jiřího Dalera, který v roce 1964 v Tokiu získal jako náš první cyklista zlatou olympijskou medaili, speciál pro závody za motorovými vodiči nebo třeba miliontý vyrobený Favorit. Výstava připomíná také jedinečnou osobnost Roberta Drozdy, kterého na kole potkávali donedávna lidé v Plasích. „Robert Drozda se všem nesmazatelně zapsal do paměti jako železničář, spisovatel, plaský hodinář a v poslední době i autor divadelních her. Ne všichni však tuší, že byl od mládí vášnivý cyklista. Účastnil se například i vytrvalostních závodů o titul ,Železného muže‘. Šifra byla 2/20/200. 2 km uplavat, 20 uběhnout a 200 ujet na kole. To všechno za 24 hodin. První dva ročníky absolvoval na ,obyčejném‘ cestovním kole značky Favorit. To je pro mě téměř nepředstavitelné,“ připojuje Karel Ksandr.

Výstavu Fenomén Favorit je možné navštívit od 26. 5. do 1. 11. 2020.

Další výstava chystaná pro tento rok už spojena se stavitelstvím je, konkrétně se stavebním truhlářstvím a parketářstvím. Výstava s názvem Díl(n)a stavebního truhlářství vypráví příběh jednoho z nejstarších odvětví zpracování dřeva, řemesla dotvářejícího a zabydlujícího obytný prostor našich domovů. Sleduje cestu opracování dřeva od ručního ke strojnímu, pomáhá návštěvníkovi odhalovat hodnotu zdánlivě prostých věcí, rozpoznat poctivé řemeslo od toho nepoctivého. Výstavu bude možné navštívit od 9. 6. do 1. 11. 2020.

Tradicí se již stává nabídnutí setkání se soudobou architekturou formou exteriérových výstav na nádvoří před Expozicí stavitelství. I letos mohou návštěvníci očekávat výstavy Stavba roku a Česká cena za architekturu.

Bezpečná návštěva

Pro to, aby návštěva muzea byla zcela bezpečná, budou pochopitelně platit v budovách NTM zvýšená hygienická pravidla – nutnost zakrytí obličeje rouškou, povinné používání desinfekce rukou, dodržování stanovené kapacity návštěvy muzea a expozic. Z důvodů preventivních opatření bude v Centru stavitelského dědictví NTM Plasy také dočasně uzavřeno Stavební hřiště a omezen provoz interaktivních exponátů. Rovněž se dočasně nebudou konat komentované prohlídky ani žádný jiný doprovodný program či akce pro školní skupiny. Více informací na www.muzeum-plasy.cz a www.ntm.cz.

„Děkujeme návštěvníkům za podporu a pochopení a prosíme je o dodržování bezpečnostních pokynů. Věříme, že návštěva Národního technického muzea pro ně bude i přes aktuální opatření příjemným zážitkem,“ dodává na závěr Karel Ksandr.

foto: muzeum-plasy.cz

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka