Cenu 1. června získá novinář, publicista, spisovatel a dramatik Ivan Binar

Signatář Charty ´77, novinář, publicista, spisovatel a dramatik Ivan Binar získá letos Cenu 1. června, prestižní ocenění udělované městem Plzeň. Obdrží ji za trvalou obhajobu a prosazování principů demokracie a lidských práv a svobod.

Jarní servisní akce AUTO CB

Ivan Binar, který se narodil 25. června 1942 v Boskovicích, byl za svoji uměleckou a publicistickou činnost odsouzen za pobuřování, z nepřátelství k socialistickému společenskému zřízení na 12 měsíců nepodmíněně. Trest si odpykal ve věznici v Plzni na Borech. V lednu 1977 se stal signatářem Charty ´77, na nátlak StB byl vyhoštěn do Rakouska, v letech 1983 - 2004 byl redaktorem rozhlasové stanice Svobodná Evropa. V roce 2003 byl členem Rady České televize, v letech 2003 - 2004 předsedou Obce spisovatelů. Návrh na jeho ocenění podal Petr Náhlík, náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí.

„Prokázal svou statečnost, celým svým životem a činy obhajoval hodnoty, jako jsou svoboda a demokracie. Odkaz jeho prací je hluboce humánní a naplňuje smysl uvedené ceny,“ uvedl primátor Martin Zrzavecký. Cena je udělována za významný přínos k objasnění a prosazení principů demokracie, svobody a spravedlnosti a za důslednou obhajobu lidských práv a svobod prostřednictvím tisku, rozhlasu a televize, může být udělena i za dlouholetou publicistickou činnost i jednotlivé práce, které, zvlášť významně přispěly k pochopení nebo prosazení principů demokratického právního státu. „Pan Ivan Binar v tomto smyslu dlouhodobě již od 60. let působil a stále působí ať již jako redaktor, publicista či spisovatel. Do konfliktu s normalizačním režimem se dostal už v době hluboko před listopadem 1989, kdy byl redaktorem měsíčníku Tramp až do zákazu jeho vydávání v únoru 1971. V lednu 1977 se stal signatářem Charty ´77, kdy byl po nátlaku StB donucen odejít s rodinou do Vídně. V Rakousku tlumočil v uprchlickém táboře a spolupracoval s Rádiem Svobodná Evropa. V roce 1983 se stal na dvacet let redaktorem pořadu Hlasy a ohlasy ve stanici Svobodná Evropa v Mnichově,“ doplnil Petr Náhlík. 

Cena 1. června bude předána při slavnostním zasedání Zastupitelstva města Plzně dne 1. června 2016 jako vzpomínka na veřejné vystoupení Plzeňanů proti totalitnímu režimu v roce 1953. 


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka