Cenu města Plzně získá vědec Jaroslav Hrabák

Rada města Plzně souhlasila s udělením Ceny města Plzně uznávanému mladému vědci Jaroslavu Hrabákovi, a to za úspěšný výzkum v rozpoznávání takzvaných panrezistentních bakterií, jehož přínosem je zvýšení šancí pacientů na přežití.

Cílená propagace v Plzni

O významu a přínosu tohoto výzkumu svědčí udělení Ceny Neuron i to, že tématu vzrůstající odolnosti bakterií vůči antibiotikům se celosvětově věnuje řada vědců. Udělení ceny musí ještě schválit zastupitelé. 

Doc. Ing. Jaroslav Hrabák, Ph.D. se narodil v roce 1981 v Plzni, vystudoval biomechaniku a lékařské inženýrství na Fakultě aplikovaných věd Západočeské univerzity v Plzni a pokračoval v doktorském studiu lékařské mikrobiologie na Lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Plzni. Na své alma mater přednáší mikrobiologii. Do současné doby publikoval 30 prací v odborných časopisech s impakt faktorem. V roce 2014 byl habilitován na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy docentem lékařské mikrobiologie a stal se manažerem nově otevřeného Biomedicínského centra Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Plzni.

Jeho vědecké bádání je zaměřeno na lepší pochopení antibiotické rezistence a nastavení preventivních opatření, které by měly pomoci udržet účinnost dostupných antibiotik používaných k léčbě nejzávažnějších infekčních onemocnění.

Cena města Plzně je určena zejména k ocenění fyzických osob nebo vědeckých kolektivů, případně právnických osob nebo jejich organizačních složek, za významná vědecká díla v oborech společenských věd, objevy v oboru přírodních věd nebo rozvinutí technického pokroku novými technologiemi. Cena může být udělena i za významné umělecké dílo spojené s Plzní. Cena města není určena k oceňování politických zásluh ani celoživotního díla. Má podobu listiny opatřené znakem města a otiskem městské historické pečeti a může být spojena s uměleckou plaketou. Udělení ceny je spojeno s peněžitou odměnou ve výši 50 tisíc korun a rozhoduje o něm zastupitelstvo města na návrh rady města nebo zastupitelstva městského obvodu.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka