Červen je na památkách kraje plný kultury

Poslední měsíc školního roku přináší na památkách Plzeňského kraje řadu tradičních i nových kulturních akcí.

Jarní servisní akce AUTO CB

První den tohoto měsíce otevřou na zámku Horšovský Týn tradiční výstavu filmových kostýmů a rekvizit, tentokrát z nejznámějších pohádek režiséra Václava Vorlíčka. Klášter Kladruby nabídne speciální prohlídky z cyklu Monastýrování, klášter Plasy o víkendu 21. a 22. 6. zase hrané noční prohlídky. Hrad Švihov 2. 6. pohostí návštěvníky foodfestivalu Hodování na hradě dobrotami z celého světa.  Na hradě Rabí bude 8. 6. znít rocková hudba v rámci Ruinfestu, na hradě Velhartice 15. a 16. 6. muzikál Balada pro banditu i spirituály 30. 6. Zámek Nebílovy představí uznávaného hobojistu Viléma Veverku v netradiční roli fotografa. Vzpomínkový večer na zámku Kozel bude 23. 6. věnován plzeňskému básníkovi Romanu Knížeti.

Horšovský Týn
Bývalá konírna zámku Horšovský Týn hostí od 1. června tradiční výstavu filmových kostýmů a rekvizit. Letošní výstava, nazvaná Kouzelný Vorlíček, připomene bohatou filmografii režiséra Václava Vorlíčka, kterého s Horšovským Týnem spojovalo i jeho působení na zdejším Mezinárodním filmovém festivalu pro děti a mládež Juniorfest. K vidění bude téměř pět desítek  kostýmů z pohádek Jak se budí princezny, Princ a Večernice, Pták Ohnivák, Kouzelný měšec a Jezerní královna. „Součástí výstavy bude také kouzelnická třída z filmů o Saxaně, kde budeme promítat krátké úryvky z působení pana režiséra Vorlíčka na Juniorfestu a v Horšovském Týně“, říká Radim Žáček ze správy zámku. Výstava bude otevřena do 1. září.

Klášter Kladruby
Další ročník speciálních, tematicky zaměřených prohlídek z cyklu Monastýrování, do něhož jsou zapojeny také kláštery Plasy, Zlatá Koruna a Teplá, zahájí jako první klášter Kladruby. Prohlídky v sobotu 1. 6. se zaměří na klášterní život. „Po klášterním kostele vás provede jako speciální host zástupce benediktinského řádu bratr Martin Ševeček z kláštera v Břevnově. Z úst nejpovolanějších se tak dozvíte mnoho informací o životě benediktinů v minulosti i současnosti“, doplňuje správce kláštera Milan Zoubek.

Do kladrubského kláštera se i v letošním roce vrací Mezinárodní festival současného tance a pohybového divadla Tanec Praha. Představení Eymen - Úhel pohledu choreografky a tanečnice Lenky Knihy Bartůňkové a zpěvačky Ridiny Ahmedové, které pracovaly s africkým souborem Ghana Dance Ensemble, se uskuteční 9. června od 16:00 hodin. Naváže na něj hlasově-pohybový workshop zakončený africkými tanci ghanské oblasti.

Nebílovy
Vernisáž 3. 6. od 18:00 zahájí na zámku Nebílovy výstavu fotografií Viléma Veverky s názvem Hory mého života. „K největším koníčkům jednoho z nejrespektovanějších hobojistů Evropy Viléma Veverky patří horolezectví a fotografování. Stejně jako v oblasti hudby i zde si klade nejvyšší cíle.  Jeho snímky velehorských štítů vynikají dokonalou kompozicí obrazu, jemnou kresbou detailů, vyvážeností světla a stínů. Fotografie jsou perfektně technicky zvládnuté“, popisuje kastelán Milan Fiala. Výstava v zámecké galerii potrvá až do 7. července 2019.
Hráčské umění Viléma Veverky si návštěvníci zámku Nebílovy budou moci vychutnat během koncertu 10. 6. od 19.00. Hrou na harfu jej doprovodí jedna z nejvýznamnějších interpretek Evropy Kateřina Englichová.

Rabí
Hudební festival Ruinfest, který má na hradě Rabí více než desetiletou tradici, představí v noci z 8. na 9. 6. řadu výjimečných skupin, které stojí mimo hlavní proud. „Na velkém nádvoří zahraje uskupení Walden, band Lazer Viking, alternativní Květy, crossoverová skupina Jolly Joker and Plastic Beatles of the Universe, kapela Tygroo, kombinující balkánskou dechovku a funk, a duo Bratři“, vyjmenovává letošní interprety kastelán Karel Broža. Kromě hudby se návštěvníci festivalu mohou těšit i na různé workshopy. Začátek je od 18:00 hodin.

Velhartice
Po dva večery, 15. a 16. 6., se v romantických kulisách hradu Velhartice rozehraje milostný příběh Nikoli Šuhaje loupežníka a jeho milé Eržiky. Kultovní trampský muzikál Milana Uhdeho a Miloše Štědroně Balada pro banditu v režii Michaela Taranta začíná od 21:00 hodin. 
Milovníky gospelů a spirituálů potěší vystoupení plzeňské skupiny Touch of Gospel 30. 6. se začátkem v 17:00 hodin.

Plasy
Klášter Plasy si můžete ve dnech 21. a 22. 6. vychutnat i ve večerních hodinách během Cisterciáckých nocí. Hrané prohlídky s hornobřízskými ochotníky vycházejí každou půlhodinu od 19:00 do půlnoci.

Kozel
Dílo a osobnost významného plzeňského básníka Romana Knížete připomene vzpomínkový večer nazvaný Tóny odlétly s ptáky v kapli zámku Kozel v neděli 23. 6. od 18:00 hodin.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 01.06.2019 13:30



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka