Červené květy pomohou válečným veteránům. Symbolicky i v centru Plzně

Vzdejme úctu statečným lidem, kteří na válečných frontách i v odboji bojovali za svobodu a demokracii.

Jarní servisní akce AUTO CB

Pomozme jim v dnešní době, kdy jsou právě oni silně ohrožení nemocí Covid-19. Umožňuje to veřejná sbírka u příležitosti Dne válečných veteránů, kterou již šestým rokem pořádá nezisková organizace Post Bellum. Sbírka, jejímž tradičním symbolem je červený květ vlčího máku, proběhne od 1. do 30. listopadu a její výtěžek bude věnován na sociální pomoc hrdinům 20. století. Samotný Den válečných veteránů připadá celosvětově na 11. listopadu.

Lidé mohou sbírku vzhledem k omezením v souvislosti s epidemiologickou situací podpořit zejména online na www.denveteranu.cz

Přispět je možno libovolnou částkou, minimální doporučený obnos on-line je 50 korun. Za každý příspěvek pak organizátoři sbírky zapíchnou symbolický květ vlčího máku na záhonů v řadě českých měst. V Plzni vznikl symbolický makový záhon v sadovém okruhu, v trávníku pod Masnými krámy. Lidé mohou sami vyrobit květ vlčího máku na delším drátku a pak jej při procházce sadovým okruhem vlastnoručně do vymezeného záhonku zapíchnout. Zároveň je mohou například sdílet na sociálních sítích a pochlubit se svou dobročinnou aktivitou. Záhon zde bude do 11. listopadu.

Kromě makového záhonku přináší letošní Den válečných veteránů i tradiční open-air výstavy - tentokrát v Plzni a v Rokycanech - a zůstaly i kasičky na benzinových pumpách či některých kavárnách a restauracích. "Výtěžek sbírky je letos určen na Centrum pomoci Paměti národa, které v současné době nabízí pomoc našim nejstarším pamětníkům. Za první čtyři dny se na kontě sešlo bezmála 200 tisíc korun," říká ředitelka Paměti národa pro Plzeňský kraj Markéta Čekanová.

 „Letošní ročník sbírky neumožňuje mít kasičky v kavárnách, restauracích, ve školách nebo na úřadech. Také naše známé skupinky prodejců vyrazí do ulic jen ve velmi omezeném množství, pokud to vůbec aktuální opatření dovolí. A proto přicházíme s novou podobou, do níž více zapojíme i veřejnost,“ říká ředitelka Paměti národa Plzeňský kraj Markéta Čekanová.

Výtěžek sbírky pomůže prostřednictvím Centra pomoci Paměti národa konkrétním pamětníkům. „Díky němu zajistíme nákupy potravin, vyzvedávání léků i drobné pochůzky a umožníme seniorům tolik potřebný mezilidský kontakt telefonicky nebo písemně,“ vysvětluje Michaela Šímová, která činnost centra v Plzeňském kraji koordinuje.

Centrum pomoci Paměti národa vzniklo na jaře během jediného hektického týdne a naplnilo dlouhodobý záměr Post Bellum vzpomínky pamětníků nejen zaznamenávat, ale také hrdinům přímo a fyzicky pomáhat. Nabízí cílenou pomoc, telefonicky či písemně, 3500 lidem, kteří svůj životní příběh svěřili Paměti národa. Stovky z nich pomoc využili už při jarní vlně nákazy koronavirem a znovu se na centrum obracejí nyní, kdy se situace opět výrazně zhoršuje.

Část peněz ze sbírky u příležitosti Dne válečných veteránů poputují stejně jako v předchozích letech na dokumentování jejich příběhů a natočení vzpomínek ve veřejně přístupném databázi Paměť národa. Ta v současné době obsahuje tisíce příběhů statečných lidí, mezi nimiž jsou veteráni z válečných front i z domácího a zahraničního odboje, partyzáni, účastníci protikomunistického odboje a další hrdinové, kteří se postavili totalitám 20. století.

Díky výtěžku sbírku v ročníku 2019 byly v archivu Paměti národa v posledním roce publikovány vzpomínky například odbojářek Boženy Juroškové a Evy Štanclové. Peníze vybrané za vlčí máky v předchozích letech také umožnily další desítky příběhů pamětníků přeložit do angličtiny, doplnit o archivní materiály či fotografie a připravit tak, aby byly zpřístupněny široké veřejnosti, studentům i badatelům nejen v oblasti historie.

www.denveteranu.cz
www.pametnaroda.cz
www.postbellum.cz


Sbírka Paměti národa ke Dni válečných veteránů v roce 2019:

1 732 638 korun
233 zapojených měst a obcí
857 sbírkových míst
více než 620 dobrovolníků
58 200 rozdaných vlčích máků


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka